Svinkallt i norr - sedan kommer snön

INRIKES

Väder. I Naimakka, en av landets nordligast bebodda platser, biter det skinnet. Där har det i dag varit drygt 33 grader kallt, vilket är vinterns hittills lägsta temperatur.

I hela norra Norrland är det mellan 20 och 30 grader kallt.

– Det är inte onormalt att det så här års blir sådana här perioder med riktigt kall luft. Just nu är det klart och vindsvagt, och då blir det extra kallt, konstaterar Tomas Fyrby, meteorolog vid SMHI.

Och det är faktiskt minusgrader i nästan hela Sverige, även om mildare luft är på ingång västerifrån. Därmed väntas snö, regn och blåst som redan nått Jämtlandsfjällen. Nederbördsområdet sprider sig, och i morgon blir det snöfall i Västerbotten och Norrbotten, ymnigt på sina håll. En så kallad klass 1-varning är utfärdad för Norrbotten.

Efter snön kommer blåsten. Temperaturen väntas stiga och västanvinden blir hård eller mycket hård i både Jämtlands- och Lapplandsfjällen, spår SMHI.

Mindre dramatiskt blir det längre söderut: varierad molnighet och mestadels uppehåll. Med den mildare luften som kommer från väster kan dimma bildas i Götaland.

TT