Rejält halt på många vägar i landet

INRIKES

Väder. Ta det lugnt och håll avståndet om du ska ge dig ut i trafiken. Is på vägbanorna har lett till många trafikolyckor under morgonrusningen.

Det regn som föll i går i södra Norrland, Svealand och nordligaste delarna av Götaland har frusit på och gjort vägarna rejält hala.

– Temperaturen ligger allmänt på minussidan på de flesta håll i dag under morgontimmarna, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Halkan har under morgonen lett till flera trafikolyckor runt om i landet och lokala busslinjer dras med förseningar. Enligt polisen i Stockholms län har cirka 20 trafikolyckor eller trafikhinder rapporterats under dygnets åtta första timmar. Och Storstockholms räddningscentral varnar genom twitter: "HALT HALT HALT!".

Den som sitter bakom ratten gör bäst i att hålla ett rejält avstånd till framförvarande bil och minska trycket på gasen.

– Som bilist ansvarar du för att anpassa farten efter de omständigheter som råder, säger Denny Josefsson vid Trafikverkets pressjour.

Kallare luft sveper under dagen ner över landet varför temperaturen kan stanna under nollan på många platser. Och nattetid spås minusgrader i hela landet.

– Vi går in i en stabilare period med en högtrycksrygg som växer in, säger Frost.

Det betyder klart väder utan varken snö eller regn på många håll. Några nya isbanor på vägarna väntas därför inte. Däremot finns fortsatt risk för lokal frosthalka.

TT