M stöttar S om sänkt ministerpension

Publicerad:

Politik. Regeringen vill ändra reglerna för före detta ministrars pensioner - och får nu stöd av oppositionen.

– Det är bra att det görs en genomlysning. Utgångspunkten är att man ska försörja sig själv när man har lämnat regeringen. Då är det viktigt att reglerna säkerställer att det blir på det sättet, säger konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén (M).

Även Centerpartiet och Liberalerna stöder förslaget, enligt Sveriges Radios Ekot.

"Inte rimligt"

Det nuvarande systemet har kritiserats sedan tidigare statsråd av olika politisk färg plockat ut statsrådspension efter sin avgång och samtidigt lagt nya inkomster i bolag för att inte påverka pensionen. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) skriver på DN Debatt att regeringen vill ta bort den möjligheten.

– Det här är en brist i lagstiftningen som gör det möjligt att lägga inkomsterna i bolag och därmed inte få nedräkning av pensionen. Det är inte rimligt, säger Ardalan Shekarabi till TT.

13 får statsrådspension

De mest uppmärksammade fallen av tidigare statsråd som tjänat pengar i egna bolag, samtidigt som de tagit ut statsrådspension, är tidigare socialminister Göran Hägglund (KD), Pär Nuder (S) och tidigare S-toppen Ulrica Messing.

De tidigare statsministrarna Fredrik Reinfeldt (M) och Göran Persson (S) har tagit ut avgångsvederlag, trots inkomster i egna bolag.

I nuläget är det 13 ministrar som är berättigade statsrådspension. Av dem får sju ut pengar i nuläget och övriga får ut pengar om de skulle bli av med sin inkomst.

Alla ministrar som avgår har rätt till ett års avgångsvederlag. Har man varit minister i sex år och i samband med avgången fyllt 50 år har rätt till statsrådspension när det sista avgångsvederlaget betalats ut.

Både den som får avgångsvederlag och statsrådspension ska räkna beloppet mot andra inkomster.

TT

Publicerad: