Inrikes

Falska visum utfärdade på ambassad

INRIKES

Visum. En anställd vid svenska ambassaden i Pakistans huvudstad Islamabad kan ha utfärdat visum till Sverige på falska grunder till ett stort antal afghanska medborgare.

Det är ett 70-tal visumbeslut som utreds. De flesta av dem har gällt under en 90-dagarsperiod, skriver Dagens Nyheter som har tagit del av uppgifter från nyhetsbyrån Siren.

Utrikesdepartementet känner till saken, men den hanteras av Migrationsverket.

– Den här personen har haft sin grundanställning på Migrationsverket och det är också Migrationsverkets IT-system som används av ambassaderna runt om i världen, säger Victoria Bell på UD:s pressavdelning till TT.

Magnus Rodin är chef för region Stockholm på Migrationsverket.

– Vi som myndighet ser oerhört allvarligt på det här, säger han till TT.

Den anställde tjänstgjorde på ambassaden från början av 2014 till sommaren 2016, enligt Rodin.

– Det har hänt i den tidsperioden.

Misstanken mot den anställde väcktes från början av Migrationsverkets interna tillsynsenhet. Om det handlar om fler än ett 70-tal visum är oklart.

– Det får utredningen visa i så fall.

Om mannen har tagit emot pengar för att utfärda visumen återstår att se.

– Migrationsverket utreder vad som har hänt. Om det framkommer sådant som gör att det finns anledning att misstänka brottslighet, då får personalansvarsnämnden ta ställning till det och i så fall lämna över till åklagare, säger Magnus Rodin.

Den anställde mannen är arbetsbefriad i väntan på att utredningen blir klar. Den ska lämnas över till personalansvarsnämnden i början av januari.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes