Arabiskan på väg om finskan

Publicerad:
Uppdaterad:

Språk. Arabiskan är på väg att gå om finskan som det näst största språket i Sverige, enligt en ny studie. Men att bedöma antalet modersmålstalare är minst sagt knepigt.

Språkvetaren Mikael Parkvall vid Stockholms universitet bedömer att arabiskan i snabb takt knappar in på finskan som det näst största språket i Sverige, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Parkvall har utgått från siffror från 2012. Då hade cirka 200 000 personer finska som modersmål i Sverige och för arabiskan var den siffran 155 000 personer.

Genom att vända sig till bland annat Skolverket och Migrationsverket har Parkvall fått fram siffror som utgör underlaget till hans slutsats om att arabiskan är på väg om finskan.

– Man ska ju vara klar på att det här inte är sanningen, säger han och understryker att studien handlar om en bedömning, säger Mikael Parkvall till TT.

I många länder finns officiell språkstatistik, men så är inte fallet i Sverige. En anledning till det är att den här typen av statistik kan ses som integritetskränkande.

– Det kan vara bra för samhället att veta vad folk pratar för språk så att vi kan anpassa samhällsservicen efter det, på samma sätt som vi behöver veta var folk bor för att veta var vi ska dra motorvägen eller bygga sjukhus.

TT

Publicerad: