Stormakt i snålblåst tar emot Löfven

Politik. Det är en regional stormakt som behöver bra PR som statsminister Stefan Löfven besöker i helgen. De enorma rikedomarna har gjort Saudiarabien till en favoriserad diktatur i väst, men den är pressad av kriget i Jemen och vikande oljepriser.

Saudiarabien hamnar gång på gång i världens bottenskikt vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter, tillsammans med pariastater som Nordkorea och Eritrea. Ändå förblir det USA-allierade landets förbindelser med väst goda.

– Pengar gäller alltid och det handlar om stora belopp, så många företag investerar i Saudiarabien och får förmodligen väldigt hög avkastning, säger Per Jönsson, Mellanösternexpert vid Utrikespolitiska institutet.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att han vid sitt besök i landet kommer att leverera kritik mot människorättskränkningar.

– Han kommer att göra som västledare brukar göra och pliktskyldigt säga att vi inte tycker om dödsstraff, men han kommer inte att ställa några krav eftersom det helt enkelt inte går, säger Thord Janson, Mellanösternexpert vid Göteborgs universitet.

Solkas av krig

Men med Saudiarabiens krigföring i grannlandet Jemen har USA distanserat sig från sin allierade. Den sunnimuslimska Saudiledda alliansen anklagas för mängder av anfall mot vårdinrättningar, skolor och bostäder. Över 10 000 människor har dödats.

– Saudiarabien är angeläget om att skaffa fler vänner eller desarmera fler konflikter med västvärlden, säger Per Jönsson.

De rivaliserande stormakterna, sunnitiska Saudiarabien och shiitiska Iran, står på motsatta sidor i såväl Jemen som Syrien.

– Saudiarabien försöker motarbeta Iran överallt där man kan, säger Per Jönsson.

Enorma vapenorder

Oljerikedomar används allmänt för att köpa vänskap.

– Det är väldigt bra för Sverige att ha goda relationer med Saudiarabien på en politisk nivå, eftersom saudierna har väldigt stort inflytande i arabvärlden, säger Thord Janson.

Men med vikande oljepriser kommer rapporter om statsanställda som inte får löner. Och på Jemenkriget syns inget slut. De ekonomiska musklerna tycks inte vara lika stora som förr, men de behövs om Saudiarabien ska fullfölja sina hisnande vapenaffärer med USA. En tankesmedja räknade enligt Reuters i september ut att Saudiarabien enbart under Barack Obamas presidentstyre har beställt krigsmateriel för motsvarande 1 000 miljarder kronor. I USA:s kongress debatteras vad alla vapen ska vara till för, och om leveranser ska strypas.

TT

Publisert:

Ämnen i artikeln