Gripenpiloter flyger fel för ofta

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Gripenpiloter flyger fel för ofta. Jas 39 Gripen eller dess piloter är inblandade i majoriteten av de militära felmanövreringar som granskats av Statens haverikommission, skriver Östgöta Correspondenten.

– Försvarsmakten måste göra något åt detta, många hundra tillbud är för många, säger Göran Rosvall, utredningsordförande vid Statens haverikommission till tidningen.

Av 630 granskade militära felmanövreringar som rapporterades från den 1 januari 2001 och fram till slutet av förra året var Jas 39 Gripen eller dess piloter inblandade i 415 tillbud. Det rör sig om piloter som höll fel höjd, fel kurs eller begick andra misstag i luften. I snitt rör det sig om 46 felmanövreringar om året - enbart av Gripenpiloter.

– Det är för mycket fel och det är en stor riskfaktor att piloterna inte håller sig där de ska, säger Göran Rosvall.

I ett fall, den 3 oktober 2007, svävade 21 personer i livsfara när en pilot låg 4 800 meter fel i sidled. Det innebar att han hamnade 200 meter från ett flygplan med 18 passagerare och två piloter.

Enligt Statens haverikommission beror misstagen både på den tekniska utrustningen och på piloterna själva.

Efter haverikommissionens granskning inför Försvarsmakten nu en ny teknik.

– Vi har precis lagt in system där piloten skriver in den rätta höjden och sedan varnar ett system när piloten överskrider kursen, säger Per Danielson, flygchef på Försvarsmakten.

Inom sex månader vill haverikommissionen ha svar från Försvarsmakten om hur de ska förhindra tillbuden.

TT

Publicerad: