Publicerad:
Uppdaterad:

Billström trött på Grekland

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Migrationsminister Tobias Billström (M) är trött på Grekland och dess problem med att hantera asylsökande.

Han finner det märkligt att grekerna inte ens klarar kontrollen av gränsen mot "arvfienden" Turkiet.

– Läget i Grekland är mycket oroande, sade Billström efter ett samråd med riksdagens EU-nämnd inför nästa veckas ministermöten i EU.

Billström hävdar att Grekland i många år nonchalerat problemen och låtit bli att begära hjälp från det övriga EU.

Som konsekvens har en rad EU-länder, däribland Sverige, stoppat så kallade Dublinavvisningar av asylsökande till Grekland, och EU har för första gången tvingats aktivera sin särskilda gränsbevakningsstyrka.

Unionens gränskontrollmyndighet Frontex skickade i veckan helikoptrar, polisbilar och specialfordon med mörkerseende, plus 175 tjänstemän från 26 länder, till ett gränsavsnitt mellan Grekland och Turkiet som stått helt obevakat.

Malmström hastar iväg

Frågan plågar också svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström, som på fredagen på nytt fick hasta iväg till Grekland för inspektioner och möten.

I Sverige har migrationsdomstolarna en längre tid haft olika åsikter om huruvida asylsökande som tagit sig in i EU via Grekland kan sändas tillbaka dit. EU-reglerna säger att asylsökandes skäl till uppehållstillstånd ska prövas i det EU-land där de först sätter sin fot.

Det har fått Migrationsverket att kräva ett prejudikat från Migrationsöverdomstolen. I veckan beslöt dock verket att inte vänta på ett utslag i domstolen, och sänder nu inte några asylsökande till Grekland.

Till Tyskland i stället?

Men de personerna kan i stället, enligt Billström, komma att skickas till länder som de passerat på vägen mellan Grekland och Sverige.

– De människor som inte kan skickas tillbaka till Grekland kommer kanske att skickas till andra EU-stater om man kartlägga att de har kommit från de staterna till Sverige, säger Billström och tillägger.

– Och vi stoppar inte asylprocessen. Det som nu behövs är en diskussion om sakprövningen av de här ärendena ska ske i Sverige. Det är ett arbete Migrationsverket har framför sig, säger han och lägger stort ansvar för utvecklingen på grekerna.

– De har inte ens en minister som hanterar de här frågorna, säger Billström.

TT

Publicerad:
Publicerad: