Vänsterpartiet

Miljoner ska minska ensamkommandes flyttar

INRIKES

Migration. Regeringen och Vänsterpartiet föreslår 195 miljoner extra till kommunerna för att minska flyttandet för ensamkommande unga som fyller 18 under asylprocessen. Förslaget läggs in i höständringsbudgeten för 2017.

Förslaget har tvingats fram av Migrationsverkets långa handläggningstider för de ensamkommande som kom under 2015 och 2016 och som under väntan hinner fylla 18 år. Då ska de normalt flyttas till ett vuxenboende, som kan ligga varsomhelst i landet. Får de sedan ett ja till asyl kan de få flytta ännu en gång när de kommunplaceras.

"Stoppa flyttkarusellen"

Flyttarna kan innebära att de måste avbryta studier och att de försvinner från miljöer där de hunnit rota sig.

– Vi behöver ge kommunerna ett särskilt och tillfälligt stöd för att kunna klara av att låta de här unga bo kvar i sina boenden tills dess att de fått besked. De ska inte behöva flytta flera gånger, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Vänsterpartiets företrädare i migrationsfrågor, Christina Höj Larsen, säger att de 195 miljonerna är av nöden.

– De är viktiga för att stoppa lite av flyttkarusellen som vi sett för ensamkommande som hinner fylla 18 under asylprocessen. Vi ser att ensamkommande tvingas lämna nätverk och vänner och skola. Det är inte bra för dem, för samhället, eller för etableringen, säger Höj Larsen.

Bara problem i år

Men V anser egentligen att det skulle behövas en amnesti för att göra situationen för de ensamkommande mer rimlig. Regeringen och V förhandlar dock inte om migrationspolitiken i sig under budgetförhandlingarna.

Förslaget ska finnas med i ändringsbudgeten för 2017, som läggs den 20 september i år samtidigt som budgetpropositionen för 2018. Om budgeten klarar riksdagsbehandlingen och beslut tas i vanlig ordning ska kommunerna kunna få pengarna, efter en fördelningsnyckel baserad på antal ensamkommande som fyller 18, vid jul.

Nästa år ska problemet vara ur världen, enligt Morgan Johansson.

– Alla som kom under 2015 och 2016 ska ha fått ett beslut om sin asylansökan före årsskiftet, säger han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes

/

Vänsterpartiet

ÄMNEN I ARTIKELN

Vänsterpartiet