Tålamod kan ge himmelsk magi

INRIKES

Rymd. Nu kommer årets största och bästa stjärnfall. Fast egentligen är det ett meteorregn.

– Om man har tålamod kan det plötsligt bli magiskt, säger astrofysikern Maria Sundin.

Perseiderna är ett årligt fenomen där man kan se ett spektakulärt meteorregn på himlen. Det uppstår när jorden skär kometen Swift-Tuttles omloppsbana där den efterlämnat stoft eller grus.

– Man kallar det för stjärnfall, men det handlar naturligtvis inte om stjärnor som faller. Det är grus som brinner upp i atmosfären, säger Sundin som är verksam vid Göteborgs universitet.

– Stjärnfall är roliga. Det går att se dem över en stor del av himlen och över hela landet.

Tre förutsättningar

Maria Sundin pekar på tre förutsättningar för den som vill se Perseiderna på natthimlen. Först, och viktigast, är att vädret är klart. Annars är det kört.

Och meteorologen Alexandra Olsson vid SMHI ger klara besked. Natten mellan fredag och lördag ser det bra ut för Gotland, stora delar av Svealand och Norrlandskusten.

– Södra och västra Götaland kan ha klart tidigt på kvällen, men sedan drar molnen in så man får se till att vara ute i tid.

Natten därpå, mellan lördag och söndag, ser det dystrare ut.

– Den är inte så bra alls. Norrbottens län kommer att ha de bästa chanserna. Mot sennatten börjar molnen luckras upp över Götaland. Då finns en viss chans, säger Alexandra Olsson.

Telefonen sabbar allt

Maria Sundins andra råd är att man ska vara på en så mörk plats som möjligt.

– Mitt inne i en stad där det finns mycket belysning är det i stort sett omöjligt. Men det betyder inte att man måste ut i de djupaste skogarna.

Och för det tredje behöver man tålamod.

– Det tar en stund för ögonen att vänja sig. Man kan inte gå ut och förvänta sig att det ska spraka över hela himlen. Man behöver stå i mörkret i uppemot en halvtimme.

– Man jag kan lova: Om man väntar och får se en eller två, sedan blir det plötsligt magiskt.

Det värsta man kan göra när man väntar är att ta fram mobiltelefonen.

– Då sabbar man sitt mörkerseende, säger Maria Sundin.

TT