M-ledare kräver rikspolischefens avgång

INRIKES

Politik. Moderatledarens krav på rikspolischefens avgång spetsar till den politiska striden om poliskrisen. Om inrikesminister Anders Ygeman (S) haft sådana planer lär de nu bromsas upp.

– Polisen måste visa bättre resultat. Annars kommer vi att vara tvungna att vidta kraftfulla åtgärder, upprepade Anders Ygeman i en kommentar till Anna Kinberg Batras (M) krav på Dan Eliassons avgång. Redan för ett par veckor sedan sade Ygeman att regeringen förväntar sig bättre resultat av polisen.

När nu Moderatledaren i sitt jultal öppet kräver Eliassons avgång, lär just det inte bli den första åtgärden från regeringen. Sådana krav från oppositionen får oftast motsatt effekt. Men att regeringen inte heller är nöjd är uppenbart.

– Vi har ökat polisens budget med över två miljarder kronor de närmsta åren och vi har gett möjligheten att anställa ett stort antal civilanställda. Vi måste också få se resultat, säger Ygeman.

Gemensamt beslut

Enligt Kinberg Batra har 2016 blivit ett år då ordet poliskris tappat sin laddning. Det är inte dramatiskt längre utan en del av vardagen, anser hon. Att få ordning på polisen kräver resurser, men också ledarskap.

– Regeringen måste inse att rikspolischefen inte håller måttet, säger Kinberg Batra.

Omorganisationen av polisen var ett beslut från Alliansregeringen, som även Socialdemokraterna stod bakom. Ansvaret för polisfrågorna låg på Moderaterna i åtta år.

Även KD och L

– Vid det beslutet tillsattes också den utvärdering som Statskontoret gör nu, och det har presenterats en rapport med allvarlig kritik. Nu är det ett problem att polisen inte fungerar tillräckligt bra och det måste lösas och för det måste regeringen ta ansvar, säger Anna Kinberg Batra.

TT: Medborgarnas förtroende för polisen är väldigt viktigt för att ett samhälle ska fungera. Finns det inte en risk med att politisera krisen för mycket?

– Det som är risken är just vad som händer med förtroendet när det finns områden, där till exempel mord begås och åklagare säger att det är svårt att utreda. Vi måste kunna lita på polisen och tryggheten i landet och det är det som sviktar nu. Det får det inte göra, för det är väldigt svårt att få tillbaka, säger Anna Kinberg Batra.

Även Kristdemokraterna och Liberalerna vill att Eliasson avgår. Centerledaren Annie Lööf går inte så långt men kräver att regeringen lyssnar på poliskåren som tappat förtroende för sin chef, enligt Lööf.

TT