Våg av bostadsinbrott under julafton

INRIKES

Brott. En våg av inbrott har drabbat bortresta människor under julafton. Över 100 anmälningar har kommit in. I Mjölby blev fem hem uppbrutna inom loppet av en timme.

– Vi befarar att det kommer öka när fler kommer hem och upptäcker inbrotten, säger polisen Thomas Agnevik.

TT har kartlagt hur bostadsinbrott drabbat bortresta julfirare i polisens samtliga sju regioner.

I polisregion Väst, som omfattar Västra Götaland och Halland, har man under julafton fram till efter lunch på juldagen fått in 35 anmälningar om bostadsinbrott - hittills.

Halland sticker ut med 12 anmälningar. Länet är känt för att ha många inbrott utförda av rumänska ligor som åker runt i bilar, enligt Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

– Det är nästan alltid villor där man tagit sig in på baksidan på huset eller via någon källaringång, säger Fuxborg.

Siffran kommer troligen att stiga under kvällen och i morgon när människor kommer hem och upptäcker sönderslagna fönster eller uppbrutna dörrar, tror han.

– Jag vet att vi redan gjort brottsplatsundersökningar. Men det är svårt att få fast någon om vi inte får tips om något registreringsnummer eller så, säger Thomas Fuxborg.

"Egentligen förväntat"

I polisregion Öst, som omfattar Östergötland, Sörmland och Jönköping, har sju bostadsinbrott anmälts under julaftonsdygnet fram till mitt på juldagen. I Mjölby blev fem hem inom en radie på fem kilometer utsatta inom loppet av en timme.

– Det är egentligen förväntat och vi har uppmanat allmänheten att tänka på risken för inbrott. Många hus står tomma och det är mörkt ute, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson i region Öst.

I Stockholmsregionen har mellan 30 och 35 anmälningar kommit in, vilket inte är något som sticker ut enligt polisen. I polisregion Syd, vilket är Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne, har 38 anmälningar upprättats.

"Har något samband"

Enligt Jan-Åke Sjöström, vakthavande befäl i polisregion Bergslagen, har fyra inbrott skett under julafton - där bland annat fönster har brutits upp och datorer stulits.

I region Mitt har mellan fem och tio inbrott anmälts i Gävleborg och Uppsala, och fyra i Västmanland.

– De har något samband, säger Ivan Åslund, polisens presstalesperson i region Mitt.

Men inbrott kan ha skett dagarna före julafton, då många är reser bort tidigare. Räknat från två dagar före julafton har 16 bostadsinbrott anmälts i Västmanland.

I polisregion Nord, som omfattar Sveriges fyra nordligaste län, har människor varit förskonade och inga anmälningar finns upprättade hittills.

TT