Löfven hyllas på ledarsidorna

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Stefan Löfven, en verklighetsförankrad norrlänning, utan partipolitisk erfarenhet men med goda möjligheter att stärka krisdrabbade Socialdemokraterna. Den nya S-ledaren får lite ris - men mest ros - av landets ledarskribenter.

Superlativen haglar på ledarsidorna efter VU:s besked att man vill se Stefan Löfven som ny S-ledare. Han beskrivs som en trygghetsförsäkring - pragmatisk och sympatisk men tuff när det väl gäller. Enligt Svenska Dagbladet (obunden moderat) är Löfven bättre än en frälsare "med låg profil, hög integritet och gott omdöme".

Enande kraft

Många skribenter antyder att Löfven valts just för hans möjligheter att ena ett splittrat parti. "Han blir partiledare för att S-ledningen väljer trygghet framför nystart, lugn och ro framför förnyelse", skriver oberoende Helsingborgs Dagblad. "Men sympatiska tråkmånsar kan vara oväntat farliga", skriver Blekinge Läns Tidning (oberoende liberal), som dock påpekar att den före detta fackbasen har en mastig uppförsbacke framför sig.

Socialdemokratiska Dala-Demokratens ledarskribent Göran Greider kallar valet för "smått revolutionärt" och tycker att det känns uppfriskande med svensk industriarbetarklass mitt i politiken. "I det nya landskapet har han chansen att komma precis med det som så länge fattats: En löntagarröst. Jag hoppas han vågar ta den", skriver Greider.

Oprövat kort

Flera ledarskribenter tar upp att Löfven på många sätt är ett oprövat kort, politiskt oerfaren och utan riksdagsplats. "Hur ska han klara sitt uppdrag utan att sitta i riksdagen?", frågar sig socialdemokratiska Värmlands Folkblad och fortsätter: "Han har visat god förmåga att leda IF Metall, men det här tunga politiska uppdraget ställer helt andra krav."

Medan många av de S-märkta ledarsidorna hoppas att valet av en fackman ska stärka relationen mellan LO och Socialdemokraterna, finns det andra som ställer sig betydligt mer tveksamma till en sådan utveckling. "Hälften av LO:s medlemmar röstar inte ens på S så varför denna osunda 'facklig-politiska' samverkan?", undrar konservativa Nya Wermlands-Tidningen.

Stora förhoppningar

Även om Socialdemokraterna nu hoppas ha hittat sin stålman, uppmanar socialdemokratiska Västerbottens Folkblad alla att "komma ihåg att även Stefan Löfven är en människa. Han har en bakgrund och ett förflutet. Alla har vi någon gång begått ett misstag, det är mänskligt."

Återstår att se om Löfven lyckas infria förhoppningarna. "Med Löfven som partiordförande kan Sverige till sist kanske få den oppositionsledare landet så väl behöver. Det vore i så fall på tiden", skriver Dagens Nyheter (oberoende liberal).

I liberala Expressens ledarartikel beskrivs Löfven som "femstjärnig arbetarklass från Ådalen".

"Han är facklig upp över öronen. Den förtroendeingivande bakgrunden kan hjälpa honom att förnya Socialdemokraternas politik. Han kan lyckas med konsten att slakta heliga kor utan att få blod på händerna. Det lär behövas. Den viktiga arbetsmarknadspolitiken är en gren där S har trampat vatten i åratal".

Expressen menar att "uppenbarligen kan Stefan Löfven tänka både nytt och konstruktivt", och artikeln avrundas med att "det bara är att hoppas att Stefan Löfven får ordning på arbetarrörelsens läckande skuta. För lika mycket som en demokrati behöver en regering behöver den en opposition med krut i".

Trovärdig i jobbfrågan

Aftonbladets (oberoende socialdemokratisk) ledarartikel sällar sig till hyllningskören bland landets ledarsidor.

"Löfven är en av ytterst få personer i svensk politik med verklig trovärdighet i jobbfrågan. Reinfeldt pratar och försämrar villkor för sjuka och arbetslösa. Anders Borg har abstrakta modeller på sitt skrivbord som säger att det kanske går i hop i fantasivärlden. Men Stefan Löfven kan luta sig mot verklig erfarenhet", skriver tidningen i huvudledaren med rubriken "Med Löfven blir det match igen".

Aftonbladets ledare spår nu att "det kommer att bli svårt för Fredrik Reinfeldt att fortsätta hävda att det är han som vet hur verkligheten ser ut. Att moderatledaren har rest runt i landet med sex livvakter och två BMW-bilar och lyssnat på folk kommer inte smälla lika högt mot Stefan Löfven. Och bara det är faktiskt en nystart", heter det i artikeln.

TT

Publicerad: