Inrikes

Försvarets tur i terrormål

INRIKES

Glasgow. Försvarssidan började i dag att kalla sina vittnen i rättegången i Glasgow mot Nasserdine Menni, självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs misstänkte sammansvurne.

Nasserdine Menni själv väntas inte vittna förrän i morgon, sade hans advokat William Taylor till TT när rätten samlades. Först kommer alltså andra försvarsvittnen.

Mennis vittnesmål väntas ta flera dagar enligt Taylor.

Försvarets första vittne var den framstående forskaren och Mellanösternexperten George Joffe. Med dennes hjälp ifrågasatte försvaret uppenbarligen att Abdulwahab skulle ha rest till Mellanöstern för att få terrorutbildning.

Enligt åtalet skulle Abdulwahab ha rest till Syrien och Irak, och i sin avskedshälsning säger han sig ha rest till Mellanöstern för jihad.

De länderna skulle man vanligen inte välja, sade Joffe. I Syrien skulle man ha myndigheternas ögon på sig och i Irak trängdes al-Qaida tillbaka av lokalbefolkningen.

– Många i Mellanöstern reste visserligen till Irak för att bekämpa amerikanerna, men de utbildades inte, de sågs som kanonmat, sade Joffe.

Jätterättegången går nu in i ett slutskede. Åklagarsidan har kallat alla sina vittnen - en process som pågått sedan den 30 april. Nu har alltså försvarets vittnen vidtagit och Mennis advokat William Taylor sade i förra veckan till journalister att han ville att hans klient skulle stå i vittnesbåset i eftermiddag.

Algeriern Menni beskylls för att ha finansierat Abdulwahabs terrordåd med motsvarande minst 60 000 kronor och varit väl införstådd med vad Abdulwahab tänkte göra.

Det är klart att Menni såg till att Abdulwahabs änka fick motsvarande 10 000 kronor efter självmordsbombarens död för att stödja henne.

Ett vittne har också sagt att Menni före explosionen berättade att han kände en terrorist och att han efter dådet hoppades att Abdulwahab skulle komma att ses som en martyr.

En flygbiljett köptes också i änkans namn till Menni.

Dessutom försökte Abdulwahab ringa Menni flera gånger på själva attentatsdagen den 11 december 2010.

Menni riskerar livstids fängelse för terrorbrott, men nekar till anklagelserna.

Slutanförande tros kunna hållas i nästa vecka. Därefter faller dom.

TT:s utsände

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes