Inrikes

Syriskt pojklag i säkerhet

INRIKES

Göteborg. De syriska fotbollsspelarna som väntar på visum för att spela i Gothia Cup i Göteborg är i säkerhet. Laget har lämnat Damaskus och inväntar besked från Sverige i hemstaden.

Det rör sig om 14 spelare som fick nej på sin ansökan från den svenska ambassaden i Amman. Under måndagen var oron stor för deras säkerhet efter att bombningar skett i ett område nära det hotell de bodde på i Damaskus.

Vid 23-tiden på måndagskvällen lyckades Malek Laesker, vice ordförande för Syrisk arabiska kulturföreningen i Göteborg, få tag i en tränare för laget.

– Tränaren kunde bekräfta att alla är i trygga händer, säger Laesker till TT.

Lämnade Damaskus

På grund av oroligheter i den syriska huvudstaden valde laget att återvända till hemstaden Qamishli, i nordöstra Syrien. Resan tog 13 timmar med buss och ingen telefonuppkoppling fanns tillgänglig.

– När vi inte fick tag i dem blev vi väldigt oroliga, säger Laesker.

Laget har valt att invänta beslutet från Migrationsdomstolen i Göteborg från hemstaden. Får de ett positivt besked flyger de direkt till Damaskus och därifrån vidare till Sverige för spel i Gothia Cup.

UD i Stockholm fick in lagets överklagan i helgen, men Migrationsdomstolen meddelade under måndagen att de ännu inte fått in några handlingar.

Kan spela B-slutspel

Lagets första match har flyttats till tisdagsmorgonen. Möjlighet finns att flytta matchen till kvällen, men därefter kan inga förändringar i spelschemat ske. Övriga gruppspelsmatcher är planerade till onsdag.

Tävlingsreglerna tillåter dock återbud till fler än en match och därmed kan laget delta i turneringens B-slutspel, som för det aktuella laget inleds på torsdag.

– Om grabbarna lyckas ta sig hit är det självfallet att vi ser till att de får spela i ett B-slutspel, säger Pär Karlsson, presschef för Gothia Cup.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes