Ek kritiserar Romsons varguttalande

Stockholm. Åsa Romson (MP) borde ta tillbaka sitt uttalande om att regeringen tvingat forskare att vinkla rovdjursrapporter, säger miljöminister Lena Ek. Men Romson svarar att det är regeringen som använt forskningen "tvivelaktigt".

Bråket startade när Romson under partiledardebatten antydde att regeringen tvingat "vissa forskare" att skriva "vinklade" rapporter för att ge stöd åt regeringens vargpolitik. Lena Ek anser att uttalandet är en ren förolämpning.

– Jag blir väldigt upprörd. Det är ett exceptionellt uttalande. Jag tycker Åsa Romson borde ta tillbaka det hon sagt, säger miljöministern.

Ek säger att regeringens rovdjursproposition bygger på ett 30-tal rapporter och studier. Många forskare, både från Sverige och andra länder, har varit med om att författa rapporterna.

– Romsons uttalande är ett rent påhopp på dessa forskare. Jag förstår att de blir upprörda. Deras fristående roll ifrågasätts, säger miljöministern.

Lena Ek säger att allting, inklusive alla rapporter, finns noggrant redovisade i rovdjurspropositionen.

Utspelet får också rektorn vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Lisa Sennerby Forsse, att reagera "med stor förvåning":

– Det finns inte i vår värld att vi skulle bli tvingade av någon regering. Vi ställer oss väldigt frågande till Åsa Romsons anklagelse. Hon behöver precisera sig, säger hon till Jakt & Jägares webbradio.

– Att gå ut inför riksdagen med en så allvarlig anklagelse och sedan inte kunna precisera vad det handlar om, det drabbar hela forskarvärlden. säger hon.

Sennerby Forsse konstaterar att SLU, liksom andra lärosäten, får många uppdrag från regeringen men att det aldrig förekommit påtryckningar om resultaten.

Men Åsa Romson håller fast vid sin ståndpunkt:

– Det jag sade var att regeringen använt forskning på ett vinklat sätt till att stödja sin vargpolitik. Det finns många frustrerade forskare, det var dem jag syftade på i hur forskningen använts som en politisk beställning av att man ska kunna jaga varg i Sverige.

TT: Men vilka forskare är det som har tvingats att skriva vinklade rapporter?

– Det är ju alla forskare som deltagit i regeringens underlag, eftersom de fått selektiva frågor av regeringen. Ta det senaste inför rovdjurspropositionen, där det i tidigare utredningar fanns vissa siffror som man (regeringen) tydligen inte var nöjd med, utan ville få fram den här siffran 170-270 vargar som gynnsam bevarandestatus.

Åsa Romson tänker dock inte namnge någon av de forskare hon syftar på.

– Jag kritiserar ju regeringen för att använda forskningen på ett tvivelaktigt sätt.

En mycket upprörd Olof Liberg, tidigare koordinator för vargforskningsprojektet Skandulv, sade i går till Jakt & Jägare på nätet att Åsa Romson måste lägga fram bevis.

– Jag beklagar om han uppfattat det som att jag anklagat honom eller någon annan forskare för att vara köpt eller korrumperad. Jag anklagade statsminister och regeringen för att använda forskningen på ett vinklat sätt. Det är ganska uppseendeväckande att miljöministern går ut i dag och säger att vargen inte är utrotningshotad och att underlagen minsann är helt korrekta, säger Romson.

TT