Brittisk storm på väg mot Sverige

INRIKES

Malmö. Efter helgen kan den första riktiga höststormen dra in över Sverige. Värst väntas det bli i södra och västra delarna av landet.

Räddningstjänsten uppmanar skåningarna att förbereda sig väl.

Storbritannien förbereder sig för en höstorkan med vindhastigheter på uppåt 31-36 meter i sekunder i byarna, rapporterar Sky News. De hårda vindarna beräknas nå södra Sverige under natten mot tisdagen.

– Allra värst blir det på västkusten. Götaland kommer absolut att få stormbyar, kanske orkanbyar, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Ta bort lösa föremål

Räddningstjänsten Syd uppmanar alla berörda att förbereda sig redan under söndagen.

– Det är bra om man kan se över om det finns lösa föremål på uteplatser och balkonger. Den första höststormen brukar ruska om lite extra, och det som är löst åker ned i första rundan. Följ gärna väderutvecklingen via medier och internet och gå gärna en runda på söndag och plocka bort lösa föremål, säger vakthavande befäl Mats Nilsson vid Räddningstjänsten Syd.

I värsta fall väntas orkanvindar på 32,6 meter per sekund vid Hallandskusten.

– Det blir inte skönt ute, det kan jag säga. Lösa föremål slits med vinden och träd kan brytas upp. Så det bästa är väl att hålla sig inne eftersom det blir svårt att ta sig fram i motvinden. Fördelen är väl att det här drar in under kvällen och natten och så dags är väl de flesta hemma och sover, säger Lisa Frost.

Inte så långvarigt

Blir det mycket hårda vindbyar, över 21 meter per sekund, går SMHI ut med en vädervarning. Ovädret ser dock inte ut att bli särskilt långvarigt, utan det väntas passera landet under tisdagsdygnet.

– Lågtrycket rör sig i nordostlig bana och drar sig bort från Sverige, säger Frost.

TT