Reinfeldt: "Kärleken har segrat"

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Statsminister Fredrik Reinfeldt kände stor glädje när han fick beskedet om kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings förlovning.

– Kärleken har segrat. Det är glädjande att kungen fattat detta beslut och att kronprinsessan Victoria och Daniel fått varandra till sist, sade Fredrik Reinfeldt på en presskonferens.

– Regeringen gratulerar och jag tror att vi ger uttryck för hela svenska folkets glädje. I en i övrigt ganska dyster stund så tänder detta ett ljus av hopp.

Det kungliga bröllopet kommer att leda till en del budgetdiskussioner men i övrigt är det kungafamiljen och hovet som sköter det, sade Reinfeldt.

Bland de första officiella gratulanterna var Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin som snabbt skickade en bukett till kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. På kortet stod: Ett stort grattis på denna kärlekens dag! Varma hälsningar Mona Sahlin.

– Det är bara att gratulera. De har väntat länge. Jag unnar henne verkligen att få gifta sig nu. Daniel Westling verkar vara en trevlig kille, sade S-ledaren Mona Sahlin när hon kom till mötet med partiets riksdagsgrupp.

I partiets program finns kravet på att monarkin ska avskaffas och ersättas av republik men Mona Sahlin konstaterar att det inte är aktuellt:

– Det har varit ett vilande krav länge men vi har också sagt att det är bara om det finns en uppställning hos folket som det ens skulle vara tänkbart att ta upp. Det finns inte och har inte funnits på länge.

Hennes råd till Westling är:

– Var dig själv.

Hon tror att Westling kommer att klara sig utmärkt i den nya rollen som prins.

– De har haft många år att vänja sig vid tanken så det är ett väl förberett par som vandrar fram till altaret nästa år.

"Fantastiskt roligt för Victoria och Daniel och för Sverige. De kommer att behöva varandra i den livslånga uppgift som väntar", säger Folkpartiledaren Jan Björklund via sin pressekreterare i en kommentar till förlovningen.

"Som gjorda för varandra" är socialminister Göran Hägglunds (KD) intryck av nyförlovade kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. "Det här är ett par som har känt varandra i många år och äntligen får bli fullt ut officiella med sin kärlek. Jag är säker på att beskedet möts med värme och glädje hos svenska folket", säger han i ett pressmeddelande och önskar paret all lycka och välgång.

Ockelbos kommunalråd Magnus Jonsson (S) vill från kommunens sida önska paret lycka till.

– Vi är glada och stolta över att Daniel Westling satt Ockelbo på kartan, säger Magnus Jonsson som har gått i skola tillsammans med den blivande prinsen.

Republikanska föreningens ordförande Sofia Karlsson tror att bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling kan gynna föreningens sak.

– Vi får chans att berätta varför republik är bättre än monarki. Det tror vi blir det positiva för oss. De flesta tycker att det är kul med bröllop, så kungahuset får säkert mycket uppmärksamhet, men det hoppas vi att vi också får, säger hon.

TT

Publicerad: