Inrikes

Stockholm grönast i Europa

INRIKES

Stockholm. Stockholm har utsetts till Europas första miljöhuvudstad.

Ärofullt, tycker det moderata miljöborgarrådet.

Roligt, tycker också Miljöpartiet. Men att en moderat tar emot utmärkelsen är inte populärt hos oppositionen.

Nästa år blir Stockholm först ut bland Europas huvudstäder att bära titeln miljöhuvudstad, en utmärkelse man på måndagen fick från EU-kommissionen.

– Stockholm är en av Europas grönaste huvudstäder. Det här priset är något stadens invånare kan vara stolta över, säger Barbara Helfferich, EU-kommissionens talesperson för miljöfrågor, till TT.

Bland 35 ansökningar ansåg juryn att Stockholm tillsammans med Hamburg kommit längst för att lösa problemen med luftföroreningar, trafiken, växthusgasutsläpp och avfallshantering. Hamburg kommer därför att ta över titeln 2011.

MP: Bakvänt

Att Stockholm blev först ut gör utmärkelsen extra ärofull, tycker Stockholms miljöborgarråd Ulla Hamilton (M).

– Det känns väldigt bra att få vara ett föredöme för andra städer på det sättet, säger hon till TT.

Men Miljöpartiet är inte nöjt med Hamiltons inblandning.

"Att det borgarråd som nedrustat miljöarbetet tar emot utmärkelsen känns bakvänt", säger oppositionsborgarrådet Yvonne Ruwaida (MP) i en kommentar.

Hon och partikollegan Åsa Romson anklagar Moderaterna för att till stora delar ha tagit hem utmärkelsen på reformer som genomfördes när partiet var i opposition. I stället för att vara miljövänliga har Moderaterna i Stockholm varit emot trängselskatten, höga miljökrav på husbyggen och bildningar av naturreservat, skriver miljöpartisterna i ett pressmeddelande.

"Magsur inställning"

Men Ulla Hamilton slår ifrån sig kritiken.

– Det är väldigt tråkigt att Miljöpartiet har en så magsur inställning.

– Stockholm började att jobba med miljöarbete redan på 1920-talet och då var inte ens Miljöpartiet påtänkt. Den här utmärkelsen är ett kvitto på det arbete som olika politiska majoriteter, stockholmarna och många Stockholmsföretag ägnat sig åt under många, många år, säger Hamilton.

TT: Men är Moderaterna dåliga på miljöfrågor?

– Uppenbarligen tycker inte EU-kommissionen det i alla fall.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes