Inrikes

Mutåklagare: Summorna känns igen

INRIKES

Stockholm. Alfons Mensdorff-Pouilly, som misstänks för mutor i affärer med Gripenplan, ska ha fått motsvarande nära 150 miljoner kronor av vapenkoncernen BAE.

Svenske överåklagaren Christer van der Kwast känner igen summorna.

– De betalningsströmmar vi tittar på tillsammans med brittiska myndigheter, där ligger beloppen i samma härad, säger van der Kwast till TT.

Greve Alfons Mensdorff-Pouilly är agent åt brittiska BAE Systems, som är Saabs samarbetspartner i exporten av stridsflygplanet Gripen. Han misstänks av brittiska utredare för att ha mutat ungerska och tjeckiska politiker för att de skulle köpa Gripen, samt för liknande brott när Österrike köpte Gripens konkurrent Eurofighter - som utvecklats av bland andra BAE.

Greven, som är gift med före detta hälsovårdsministern Maria Rauch-Kallat, greps i Österrike på fredagen. Nu sitter han anhållen och åklagare i Wien uppger för österrikiska mediebolaget ORF att han satts bakom lås och bom på grund av flyktfara och risk för undanröjande av bevis.

Nyhetsbyrån APA citerar nyhetsmagasinet Profil, som uppger att greven ska ha fått oklara utbetalningar på 13 miljoner euro (motsvarande nära 150 miljoner kronor) av BAE. Han ska också genom falska dokument ha försökt få utbetalningarna att se legitima ut.

Mensdorff-Pouillys advokat säger att greven betalat summor till Tjeckien, men bara till affärsmän - inte till politiker.

I Sverige utreder Christer van der Kwast vid Riksenheten mot korruption misstänkta mutbrott i samband med export av Gripen.

Han uppger att han inte är exakt uppdaterad på gripandet i Österrike. Men också i den mycket komplicerade svensk-brittiska utredningen rör det sig om summor på motsvarande 100 miljoner kronor och uppåt som ska ha gått från BAE till Alfons Mensdorff-Pouilly, säger van der Kwast.

– Och en del av det misstänks ha varit mutor.

van der Kwast säger att betalningsströmmar vid den aktuella tiden också misstänks ha gått från Saab till BAE, som i sin tur alltså misstänks ha betalat stora summor till Alfons Mensdorff-Pouilly.

– Han har ju varit "vår man" sedan länge, säger van der Kwast.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes