PP: En politisk sensation

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Med runt 7 procent av rösterna kunde Piratpartiet på söndagskvällen utropa sig till en av valets stora segrare.

– Det är en politisk sensation, konstaterade partiledaren Rick Falkvinge.

– Det här innebär att en ny generation får representation i Bryssel. Det här innebär att vi börjar arbetet för att säkra medborgarrättigheterna, något vi kämpat för i 3,5 år. Det här innebär att gammelpolitikerna äntligen måste förstå att till och med om de tar pengar ur lobbyisternas skottkärror så blir de av med jobben, säger partiledaren Rick Falkvinge till TT.

Valresultatet betyder att Christian Engström från Nacka tar plats i EU-parlamentet till hösten. Han ger flera förklaringar till framgången.

– Vi har pratat om frågor som intresserar människor, till exempel den personliga integriteten. Vi har också lyft fram frågor som faktiskt ligger på EU-parlamentets bord. Ett tredje skäl är att vi är en aktiviströrelse med människor från hela landet som hjälpts åt.

Valresultatet visade också att väljarna snabbt kan lämna ett nytt parti. Hur ska Piratpartiet undvika att gå samma öde till mötes som Junilistan?

– Junilistan problem var att det inte hade några klara områden där de kunde göra skillnad. Det har vi. Det första som händer i det nya EU-parlamentet är den tredje läsningen av telekom-paketet. Det är vår fråga rakt av, säger Rick Falkvinge.

TT

Publicerad: