Inrikes

Ingen framgång kring Dawit Isaak

INRIKES

Göteborg. Sveriges senaste försök att få den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fri tycks vara ett misslyckande. I dagarna kom ambassadör Fredrik Schiller hem igen efter sitt senaste besök i Eritrea.

Dawit Isaak har suttit fängslad sedan 2001. Då greps han och frihetsberövades utan rättegång sedan hans tidskrift Setit publicerat ett brev om mänskliga rättigheter.

De senaste uppgifterna om Isaak är att han i december flyttades till ett annat fängelse, med en strängare regim. Senare ska han ha förts till ett militärsjukhus, men detta är uppgifter som inte bekräftats för svenska myndigheter. UD har mycket svårt att få information.

Ambassadör Schiller fick till exempel inte veta vilket sjukhus som Isaak ligger på, om han nu ligger på sjukhus, och än mindre få träffa honom.

– Nej, men vi agerar som om uppgifterna som kommit om Isaak är korrekta. Det är vår utgångspunkt, säger Anders Jörle, presschef på UD till TT.

– Det är en så knepig situation där nere. Vi har att hantera det på ett bra sätt.

TT: Vilka kontakter hade Schiller i Eritrea?

– Det kan jag inte gå in på heller. Men där förs diskussioner naturligtvis på olika plan. Han reser ju dit i stort sett en gång i månaden. Han har berört den här frågan i samtal där nere och en del andra frågor också. Men nu åkte han dit i samband med att de här uppgifterna blev kända.

TT: Vilket blir nästa drag från svensk sida?

– Vi kommer fortlöpande att hantera frågan ungefär på det sätt som vi hanterat den tidigare. Och det är naturligtvis vår förhoppning att Isaak ska bli fri och kunna återvända till Sverige, säger Anders Jörle.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes