Inrikes

Psykvård uppges använda farlig metod

INRIKES

Stockholm. Personal i psykiatrin använder farliga grepp på patienter. Svensk polis har däremot mönstrat ut greppen som kan vara livsfarliga, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

Enligt Ekot användes greppen inom psykiatrin i samband med två dödsfall i fjol, ett i Södertälje och ett i Karlstad. Greppen innebär att den som ligger ner på mage utsätts för tryck på ryggen.

Ett vittne berättar för Ekot att hon blev vittne till hur en man i Södertälje blev nertryckt och snabbt fick svårt att andas.

– Klart han gjorde motstånd, han ville andas, säger vittnet till radion.

Ekot uppger att mannen dog i fjol när personalen höll honom nertryckt på mage i cirka tio minuter. Obduktionen visade att han hade ett allvarligt hjärtfel och att hjärtat inte klarade av ansträngningen.

De ansvariga i Södertälje förnekar dock att han utsattes för tryck på ryggen.

I ett annat fall, i Karlstad, pågår en polisutredning där åklagare ska ta ställning till om någon ska åtalas i samband med att en utvecklingsstörd man dog på psykakuten. Ekot uppger att mannen hade legat nertryckt på mage med händerna låsta i ett grepp på ryggen. En skötare hade förgäves och tre gånger larmat om att mannen inte kunde andas.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes