Inrikes

Alliansen enig om kärnkraften

INRIKES

Stockholm. De fyra borgerliga partiledarna är överens om energipolitiken. Det innebär att förbudet mot nybyggnad av kärnkraft upphävs.

– Det är så att alliansen lägger grunden för att trygga jobb och välfärd i Sverige. Långsiktiga förutsättningar för att få investeringar till Sverige. Vi lägger grunden för vägen ut ur fossilbränslesamhället. I en stund av kris ger det vi kommit överens om hopp för Sverige och för framtiden, säger Fredrik Reinfeldt vid regeringens presskonferens om regeringens energi- och klimatuppgörelse.

Centerns partiledare Maud Olofsson:

– C har inte ändrat åsikt när det gäller kärnkraften, men vi kan leva med att kärnkraft under överskådlig tid kan vara en del av svensk elförsörjning.

Uppgörelsen innebär att nya kärnkraftverk får byggas där det finns sådana i dag och när de nuvarande har tjänat ut. Uppgörelsen innebär också en storsatsning på vindkraft. Det ska bli enklare och gå snabbare att få tillstånd för att bygga ut vindkraften. I paketet ingår också satsningar på energieffektivisering och på förnybara energislag.

FP-ledaren Jan Björklund skickade en passning till Socialdemokraterna:

– Jag vill uppmana S att lyssna mer på LO än på Miljöpartiet, säger Jan Björklund.

Enligt S-ledaren Mona Sahlin är regeringens överenskommelse en undermålig kompromiss.

– Vi vill satsa på en snabb utbyggnad av förnybar energi, inte en dyr och långsam utbyggnad av kärnkraften, sade Sahlin på en presskonferens vid lunchtid tillsammans med Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och Vänsterpartiets Lars Ohly.

Mona Sahlin berättade att de tre tillsammans ska gå till överläggningarna med näringsminister Maud Olofsson.

– Vi kommer att ställa gemensamma frågor och ha gemensamma svar, som inte hotar jobben eller riskerar omställningen, sade hon.

Även MP är upprörda:

– Tanken på att bygga nya kärnkraftverk är ett rent sabotage mot de planer som finns på investeringar i förnyelsebar energi, säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson till TT.

– Det riskerar att stoppa el från förnyelsebar energi och det är mycket allvarligt, säger han.

Han tillägger att det också kan leda till mindre, inte mer el, under en lång tid framöver om investerare i sådant som vindkraft lägger ned sina planer för att alla går och väntar på nya reaktorer som inte lär bli färdiga förrän framåt 2025.

Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly anser också att Centern sviker.

Kärnkraften har i årtionden varit en symbol för borgerlig splittring. Motståndet mot kärnkraften har varit starkt i Centerpartiet, som stod på avvecklingssidan i Linje 3 i samband med folkomröstningen om kärnkraft 1980.

Sedan Kristdemokraterna i förra veckan svängt och krävt att förbudet mot nya kärnkraftverk ska upphävas, och att gamla reaktorer som skrotas ska ersättas av nya, ökade trycket på Centerpartiet, som nu anslutit sig till övriga alliansens kärnkraftslinje.

I överenskommelsen slås fast att inte en enda statlig krona ska satsas direkt eller indirekt för att subventionera kärnkraft.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes