Abortförslag bekymrar Löfven

INRIKES

Växjö. Statsminister Stefan Löfven (S) är oroad över diskussionen om att vårdpersonal av samvetsskäl ska kunna slippa utföra aborter.

Landstingsstyrelsen i Kronobergs län backar dock från att utreda en så kallad samvetsklausul.

En majoritet i landstingsstyrelsen sade i tisdags ja till att utreda så kallad samvetsfrihet - rätt att vägra utföra aborter om det strider mot ens övertygelse eller religion.

– Jag ser med bekymmer på att man börjar diskutera i den här riktningen, säger Stefan Löfven.

Löfven varnar

Han betonar att en viktig princip är att vården ska vara likvärdig över hela landet. Löfven varnar för den linje som landstinget i Kronoberg var inne på.

– Ska vi fullfölja den linjen så kommer vi snart att ha andra som inte vill behandla något annat. Det är inte bra. Vi ska ha nationella riktlinjer och det innebär att man ska bemötas på samma sätt oavsett vilket landsting du bor i, säger Löfven.

Landstingsstyrelsen i Kronoberg svängde dock på torsdagen. Tidningen Smålandsposten rapporterar att Moderaterna och Folkpartiet ansluter sig till de rödgrönas linje och säger nej till en utredning.

– Det får inte råda någon tveksamhet var vi Moderater står när det gäller abortlagstiftning, säger Suzanne Frank (M), landstingsråd, till Smålandsposten.

Ett KD-förslag

Förslaget om en utredning kom från KD och fick först stöd från M och C, medan FP lade ned sina röster. När nu M och FP ansluter sig till de rödgröna stoppas utredningen. Frank hänvisar till att en utredning om en samvetsklausul måste skötas på nationell nivå.

I riksdagen finns ett mycket brett stöd för att inte röra aborträtten. Enskilda ledamöter har dock motionerat om förändringar. Två kristdemokrater föreslår att landstingen ska uppmuntras att erbjuda berörd personal så kallad samvetsfrihet. Några sverigedemokrater vill införa en lagstadgad rätt till samvetsfrihet och föreslår också en sänkning av gränsen för fri abort.

TT