Inrikes

Venezuela siktar på devalvering

INRIKES

Venezuela. Venezuela lanserar en ny plattform för valutahandel, som införs vid sidan av landets krångliga system med olika officiella kurser för olika delar av eknomin.

Initiativet väntas devalera landets valuta, bolivaren.

Devalveringen anses av de flesta bedömare som oundviklig. Venezuelas ekonomi har gått in i väggen i kölvattnet på raset för råoljepriset det gångna halvåret, som enligt Venezuelas president Nicolas Maduro har raderat ut 60 procent av landets dollarintäkter.

Fast många ser samtidigt en risk för att en kraftig försvagning av bolivaren eldar på den redan skyhöga inflationen i landet, uppmätt till 68 procent, som slår hårt mot invånarnas köpkraft.

För livsmedel och mediciner behåller Venezuela en fast officiell valutakurs på 6:30 bolivar per dollar. För "lyxvaror" och resor ligger kursen på 12 bolivar per dollar.

Vid sidan av detta har den venezuelanska valutan handlats på en svart marknad i landet, till en kurs på 190 bolivar per dollar.

Konsultbyrån Ecoanalitica i Venezuela räknar med att den nya plattformen för valutahandel, som begränsas av bristande tillgång på dollar i landet, kommer att dra igång med kurser på 130-140 bolivar per dollar. Och snittkursen för bolivaren under 2015, om man slår samman alla olika officiella kurser, beräknas kunna landa på cirka 47 bolivar per dollar.

Det motsvarar en devalvering med 56 procent jämfört med 2014, enligt konsultbyrån.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes