Inrikes

Kometlandaren får ringa hem själv

Av: 

TT-Aftonbladet

INRIKES

(TT). Forskarna kommer inte göra fler försök att hitta kometlandaren Philae. I stället väntar de på att den ska ringa hem själv.

Det var i november förra året som den tvättmaskinsstora landaren lämnade rymdsonden Rosetta och damp ner på den fyra kilometer stora kometen Churyunov-Gerasimenko.

Direkt efter landningen började Philae att skicka hem mängder med vetenskapliga data, men redan efter några dagar tog batterierna slut och landaren blev tyst.

Sedan dess har forskarna, likt oroliga tonårsföräldrar, letat efter Philae. Men nyligen meddelade den europeiska rymdorganisationen ESA att den ger upp.

I stället tänker de vänta på att landaren återigen börjar skicka ut signaler, vilket väntas ske om några veckor då ljuset har förbättrats så pass mycket att Philaes batterier förhoppningsvis laddats upp på nytt. Då ska forskarna börja lyssna igen.

Forskarna vet dock på ett ungefär var landaren befinner sig. Kometen Churyunov-Gerasimenko ser ut som en anka och forskarna tror att Philae befinner sig på toppen av ankans "huvud".

När den landade på kometen den 12 november studsade den först två gånger och passerade en djup sänka innan den landade i ett dike som fått namnet "Abydos".

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes