Inrikes

MP vill vinna val på feminism

INRIKES

Göteborg. Miljöpartiet går in i valrörelsen med jämställdhet som en av sina tyngsta frågor vid sidan av klimat och miljö, nya jobb och skola.

Grön Ungdom lyckades på lördagskvällen få ombuden på MP-kongressen i Göteborg att lyfta upp jämställdhet som en prioriterad fråga i valmanifestet. Det kommer både att bli grundbulten för valrörelsen och ett underlag i förhandlingarna med Socialdemokraterna, om de rödgröna vinner valet i höst.

Partistyrelsen hade velat ha en mer stram linje och fokusera på klimat, nya jobb och skola, men verkade inte särskilt svårövertalad att nu också satsa på att vinna röster på partiets jämställdhetspolitik.

Feminism hade också sin plats i språkröret Gustav Fridolins inledningstal tidigare på dagen och rev ner allra mest applåder.

– Feminism ska vara utgångspunkt för all politik. Sverige ska få sin första feministiska regering, sade Fridolin utan att utveckla vad det innebär i praktiken.

Miljöpartiet har alltid stått för feminism, men nu måste partiet visa det tydligare, tycker Grön Ungdoms språkrör Magda Rasmusson, som var en av de drivande bakom kravet att lyfta upp feminism.

– Väldigt många är glada och tycker att det är bra att vi lyfter den här frågan, säger hon.

– Vi ser att män och kvinnor fortfarande inte tjänar lika mycket, unga tjejer mår väldigt dåligt och vi har fortfarande ingen samtyckeslagstiftning när det gäller våldtäkter. Vissa säger att Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men vi tycker att det helt klart är dags för en feministisk politik. Så här kan vi inte ha det.

Kongressombuden - stärkta av 15,41 procent i EU-valet, vilket ger dubbelt så många EU-parlamentariker som i dag - applåderade entusiastiskt åt Fridolins tal om mer handling i klimatpolitiken, höjda lärarlöner och fler anställda i skolan, så att eleverna lär sig mer.

En annan fråga som kan väcka debatt är hur hårt partiet ska formulera sig kring 35 timmars arbetsvecka. Förra året blev partistyrelsen överkörd, när ombuden röstade igenom att MP som ett första steg ska driva att normalarbetstiden ska vara 35 timmar. Då förlorade partistyrelsen också i frågan om att vinster i välfärden ska återinvesteras i verksamheten och att den nedsatta arbetsgivaravgiften för unga ska slopas.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes