Löfven står fast vid Facebookinlägg

Stockholm. Trots kritiken står S-ledaren Stefan Löfven fast vid sitt Facebook-inlägg om Gaza-krisen.

Han uppger dock att Israels svar på Hamas raketattacker "tyder" på övervåld.

– Uttalandet jag gjorde låg definitivt inom den uppfattning vi gett uttryck för många gånger, säger Löfven och hänvisar till partiets kongressuttalande från förra året om Palestinakonflikten.

I sitt Facebookinlägg från i lördags kväll skrev Löfven bland annat att "Hamas bär ansvar för att stoppa den dagliga raketbeskjutningen" och att "Israel måste respektera internationell rätt, men har självfallet rätt att försvara sig."

Det har fått över 3 500 kommentarer varav många från kritiska S-sympatisörer. De menar att S-ledaren borde varit tydligare med att fördöma Israels flygattacker mot mål på Gazaremsan.

– Jag blir ju väldigt bekymrad när jag ser tonen och oförsonligheten och i vissa fall hatet i en del kommentarer, säger Löfven till TT.

Vissa kommentarer på Facebook-sidan har plockats bort, eftersom de, enligt Löfven, varit anti-semitiska.

TT: Kritikerna anser att Israel som militär stormakt har större ansvar än Hamas att få slut på våldet. Håller du med om det?

– Ja, och det står vi för. Och det är precis det vi uttalat och det vet alla, om man bara anstränger sig och kollar vad vi står för. Jag kan inte i varje Facebookinlägg ta med hela vår policy. Så länge vi inte säger att vi byter position, då är det det vi står för.

– Israel är på Västbanken den ockuperande makten. Israel är den större och starkare parten och har därmed det större ansvaret.

TT: Tycker du att Israel har agerat proportionerligt?

– Med så många döda, nu börjar det komma upp i 170, så är det klart att då kan man ifrågasätta det. Det som är svårt för oss att veta är hur det ser ut där på marken, med avfyrningsramper och sådant. När nu FN säger att man är uppe i över 70 procent civila (offer), då är det klart att man måste ifrågasätta om det verkligen följer internationell rätt.

– Är man upp i 170 döda civila så tycker jag att det är något som tyder på att det är ett övervåld.

S-ledaren har ambitionen att vara aktiv för att hitta en lösning på Palestinakonflikten om han blir statsminister efter valet och betonar att man då måste se till att vara relevant i diskussionen med båda parter.

– Då måste vi hålla både en saklighet och en ton som gör att parterna faktiskt vill prata med oss. Det tycker jag en del faktiskt ska tänka på.

TT

Publisert: