Inrikes

Löfvens industrikansler på väg

INRIKES

Politik. Före sommaren ska regeringen tillsätta den industrikansler som statsminister Stefan Löfven (S) lovade i valrörelsen.

– Det är viktigt att ha någon som på regeringens vägnar driver på för industrins framtid, säger Löfven.

Vem det blir och vilken makt industrikanslern får vill Stefan Löfven inte gå närmare in på. Industrikanslerns funktion kommer också upp när Löfvens utlovade innovationsråd inom kort ska ha sitt första möte, med statsministern som ordförande.

– Jag är väldigt orolig för det här att man tror att det bara är tjänstesektorn som växer och att det inte finns någon framtid för tillverkning. Det är helt fel, sade Löfven efter ett tal på Industridagen i Södertälje.

Innovationsrådet första uppgift blir dock att försöka reda upp i det "misch-masch" som organisationen av det statliga riskkapitalet i dag är, enligt Löfven.

– Vi bör styra om det till de riktigt tidiga skedena, anser Löfven.

Statsministern talade om, utan särskilt konkreta detaljer, en strategi för nyindustrialisering av Sverige med tre delar: digitalisering och automatisering, kunskap samt samverkan.

Det finns inga skäl att vara rädd för den fortgående digitaliseringen och robotiseringen i industrin och samhället, enligt Löfven, man bör ta fasta på möjligheterna.

– Vi måste bredda Sveriges IT-politik. Den har länge handlat om IT i skolan och bredband till alla. Nu handlar det om hur vi ska använda stordata i utvecklingen av våra företag, sade han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes