Kyrkor vill hålla nattöppet för hemlösa

Samhälle. Flera kyrkor vill öppna sina portar för akut hemlösa - en grupp som enligt många frivilligorganisationer växer stadigt i Sverige.

Fler av Svenska kyrkans kyrkor i Göteborg har planer på att hålla öppet för akut hemlösa nattetid, rapporterar P4 Göteborg. Det handlar om Buråskyrkan, Masthuggskyrkan, Betlehemskyrkan och Vasakyrkan, som ska avlösa varandra för att kunna erbjuda värme och någonstans att sova under de nätter då temperaturen går under fem minusgrader.

Personalen kommer att utgöras av volontärer, och beslut om nattöppet väntas fattas i sociala resursnämnden nästa vecka.

Enligt en rundringning som TT utförde tidigare i december vittnar flera frivilligorganisationer som arbetar med hemlösa samstämmigt om att allt fler är akut hemlösa i Sveriges tre största städer. Den grupp av hemlösa som ökar mest är de papperslösa, enligt frivilligorganisationerna. Men de ingår inte i kommunernas statistik över hemlöshet.

Många av landets frikyrkor bedriver permanent härbärgen för de som saknar sovplats för natten, och initiativ riktade särskilt till EU-migranter finns sedan ett par år tillbaka i några av landets kommuner.

Vad gäller Svenska kyrkan har S:ta Clara kyrka i Stockholm tidigare år hållit nattöppet - och under flyktingkrisen förra året erbjöd Johanneskyrkan i Malmö flyktingar skydd från vinterkylan.

TT

Publisert: