Inga vapen till kurderna

Politik. Det är inte aktuellt för regeringen att skicka vapen till de kurdiska peshmerga-styrkorna som deltar i striderna mot terrororganisationen IS i Irak, enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) har föreslagit att Sverige ska beväpna de kurdiska styrkorna med bland annat granatgevär och kulsprutor.

– Regeringen kommer inte att föreslå det. Vi har för avsikt att fördubbla den svenska styrkan från 35 till 70 man och det handlar om utbildning och mentorering, säger försvarsminister Peter Hultqvist till TT.

– Jag har uppfattat det som att det finns en bred uppslutning i riksdagen bakom karaktären på det svenska bidraget. Behoven är många men det svenska bidraget är uppskattat och det påverkar deras militära förmåga. Olika länder i koalitionen har tagit på sig olika roller, säger Hultqvist.

Dessutom är det så att den svenska försvarsförmågan är i ett uppbyggnadsskede och några större överskott att skicka till andra länder finns inte, enligt försvarsministern.

Allan Widman (L) anser att Sverige bör göra mera.

– Principiellt ser jag ingen skillnad mellan att ställa upp med militära instruktörer och att beväpna peshmerga, säger han till Sydsvenskan.

TT

Publisert: