Rekordhög novembertemperatur i norr

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. November anses vara en vintermånad. Men enligt meteorologernas definition var årets november mer av en höstmånad och Norrland slog sitt gamla värmerekord.

Den första november var det hela 16 grader varmt i Hudiksvall. Därmed slogs det gamla norrländska temperaturrekordet för månaden.

Enligt den meteorologiska definitionen är det vinter först när det fem dygn i rad varit noll grader eller kallare. Utifrån den kan man slå fast att det i stora delar av landet rådde höst i november.

– Men på en del håll har det faktiskt varit vinter för i slutet av månaden avancerade kylan lite över Norrland och de nordvästra delarna av Svealand, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI.

Normalt sett är större delen av Norrland och norra Svealand snötäckta i mitten av november. "I år fanns snö endast i delar av fjällen och där var snötäcket mindre än normalt", skriver SMHI. Småsjöarna i norr som brukar vara islagda i november blev det tre veckor senare än normalt.

Nu har vi vintertemperaturer i inre Götaland, i stora delar av Svealand och i hela Norrland, och mer kyla är på väg.

– Men det kan nog bli lite svårt för vintern att avancera över delar av Götaland. Det är en kamp mellan mildluften i söder och den kallare luften i norr, säger Alexandra Ohlsson.

TT

Publicerad: