Konflikten kan eskalera

Washington. Alla EU-ambassadörer i Bryssel kommer att samlas till ett krismöte med anledning av Vitrysslands beslut att utvisa alla svenska diplomater. Presidenten Lukasjenko anklagar även Sverige för inblandning i nallebjörnsaktionen den 4 juli.

Enligt ordföranden i EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik är syftet med mötet i morgon att få ett EU-stöd för Sveriges linje. De vill också göra en mycket tydlig markering mot Vitryssland att deras agerande mot Sverige är ett agerande mot hela unionen.

USA:s UD är djupt oroat över de senaste händelserna.

"USA stödjer Sverige och andra europeiska länder som vill hjälpa det vitryska folket att få en modern, demokratisk och framgångsrik framtid" meddelar UD:s talesperson Patrick Ventrell.

USA markerade därmed ett aktivt stöd till Sverige i den diplomatiska konflikten.

Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko hävdar att den svenska ambassaden i Minsk var inblandad i "nallebjörnsaktionen" den 4:e juli.

– Det finns bevis för att de som genomförde aktionen samarbetade med den svenska ambassaden, sade Lukasjenko till den statliga vitryska nyhetsbyrån Belta, uppger Reuters.

Enligt Anders Jörle, svenska utrikesdepartementets presschef, är det helt taget ur luften.

– Ingen på ambassaden, eller på UD i Stockholm, har varit behjälplig eller inblandad i den här aktionen, säger Jörle.

Martin Uggla, ordförande i Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, befarar att konflikten mellan Vitryssland och Sverige kan eskalera.

– Jag ser hela utvecklingen som ett resultat av EU:s allt hårdare linje mot Vitryssland, där Sverige drivit på. EU kommer att svara på något sätt, det kan handla om att dra tillbaka ambassadörer eller att man att utvidgar sanktionstrycket. Det allvarliga är att Vitryssland isoleras ännu mer, säger Uggla.

Av det svenska biståndet till Vitryssland på 130 miljoner gick hälften till demokratiprojekt.

– Sverige stödjer demokratirörelsen och människorättsorganisationer både politiskt och ekonomiskt. Man stöttar oberoende press och aktiviteter inom människorättsområdet. Ambassadören har spelat en betydelsefull roll eftersom han varit personligt engagerad och fungerat som en viktig kontakt mellan demokratirörelsen, EU och Sverige, säger Martin Uggla.

Enligt honom sitter ett dussintal så kallade "politiska fångar" i vitryska fängelser.

Utrikesminister Carl Bildt meddelade i fredags att Vitryssland utvisat den svenske ambassadören Stefan Eriksson, som varit ambassadör i Minsk sedan 2008. Anledningen var bland annat Erikssons tidigare kontakter med oppositionen i Vitryssland.

TT-AFP