Förskollärare åtalas för pojkes död

Sandviken. En 58-årig kvinna åtalas för att ha orsakat en treårig pojkes död på en förskola i Järbo i Sandvikens kommun i mars 2011, rapporterar lokala medier.

Pojken lämnades enligt åtalet utan uppsikt och ströps till döds sedan han fastnat med hjälmens hakrem i ett träd. Kvinnan var anställd som förskollärare och var den som skulle ha närmast tillsyn över barnen.

Åklagare har vid två tidigare tillfällen beslutat att ingen ska åtalas för dödsolyckan. Det är efter en ny, omfattande förundersökning som åtal nu väcks mot förskolläraren, tre år efter dödsolyckan och trots att två tidigare åklagare slagit fast att ingen person ska åtalas för pojkens död.

– Jag menar att det finns ett orsakssamband mellan bristande tillsyn av pojken och det som blev effekten, att han dog, säger kammaråklagare Kennert Andersson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– När det gäller underlåtenhetsbrott är det omöjligt att fastställa ett hundraprocentigt samband men högsta domstolen har i ett tidigare fall uttryckt hur man ska resonera. Och om det är högst sannolikt att effekten inte hade inträffat om man faktiskt hade gjort det man har underlåtit att göra, då föreligger ett orsakssamband.

Förundersökningen återupptogs en tredje gång sedan pojkens pappa överklagat till åklagarmyndighetens utvecklingsenhet.

Att åtalet riktas mot en enskild person och inte mot hela föreskoleverksamheten beror enligt Kennert Andersson på att kvinnan vid olyckstillfället hade det omedelbara ansvaret för barnen som fanns utomhus.

– Då blir det svårt att lasta någon annan.

För pojkens anhöriga är åtalet en lättnad, säger pappans målsägarbiträde Gunilla von Wachenfeldt. Till TV4 Gävle säger hon att föräldrarnas bestämda uppfattning är att pojken skulle varit i livet i dag om personalen på förskolan skött sitt jobb.

TT

Publisert: