Comhem-avbrott granskas av PTS

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Gårdagskvällens driftstörningar på Comhems nät, som drabbade hundratusentals kunder med avbrott på tv, bredband och ip-telefoni, ska granskas av kommunikationsmyndigheten PTS.

Kommunikationsmyndigheten PTS inleder granskningen i dag och kommer att begära ut information om vad som orsakade driftstörningarna.

– Det här var ett avbrott som berörde totalt sett 800 000 abonnenter så vi ser det här som en allvarlig incident som vi behöver granska nu, säger Christoffer Karsberg, enhetschef vid PTS:s nätsäkerhetsavdelning, till TT.

Det mest riskabla är när telefonitjänsterna havererar och allmänheten inte kan nå nödnumret 112.

– Nu inleder vi tillsynen och ska ta reda på vad som hände. Hur Comhem avhjälpte incidenten, hur 112-tjänsten påverkades och framförallt hur de kan säkerställa att en liknande incident inte inträffar igen, säger Karsberg.

Strömspik var orsaken

Avbrottet som uppstod i Comhems centrala utrustning i Nacka i Stockholm orsakades enligt Comhem när en så kallad strömspik, skapad av ett eller flera blixtnedslag, gick genom elproducenternas nät till Stockholms stad. En strömspik kan genomföras med en vågrörelse i strömtillförseln.

Hos Comhem ser man allvarligt på tisdagens avbrott som berörde 800 000 av deras 1,8 miljoner kunder.

– Vi är bedrövade och har jobbat kontinuerligt sedan det inträffade klockan 19.56 i går och vi har säkerställt att produktionen fungerade successivt från 21.30, säger Krister Tånneryd, chef för drift och kundservice hos Comhem.

TT: Är ert system för känsligt?

– Nej det kan vi inte säga. Vi har investerat i redundans, det vill säga parallella system, och utför tester av systemen på löpande basis. Vi hävdar att det ska inte kunna hända, ändå har det hänt.

Anmärkningsvärt avbrott

Svante Nygren, analytiker i informationssäkerhet vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MBS), ser på utvecklingen med viss oro.

– Att fler och fler tjänster samlas på en och samma kabel är oroande för det gör oss mer sårbara, och vi har nog bara sett början på den utvecklingen. Att det kan inträffa är jag inte förvånad över, däremot kan vi räkna med att de här konsekvenserna blir allt kraftigare, säger Nygren till TT.

Han anser att tisdagens avbrott hos Comhem är anmärkningsvärt eftersom ett fel i en punkt slog ut så mycket av tjänsterna.

– Ett teleavbrott inte är som ett teleavbrott var för 10-20 år sedan, utan nu slås internet och mediedistributionen ut, likaså möjligheten att nå polis, räddningstjänst och ambulans.

TT

Publicerad: