Reflexer viktiga - men många slarvar

Samhälle. Höstmörkret är här och nu är det hög tid att plocka fram reflexerna. Men många svenskar slarvar och väljer att inte göra det, enligt trafiksäkerhetsföreningen NTF.

– Vi bör tänka på att använda reflexer mer, för vi är inte särskilt bra på det, säger Katarina Bokström, projektansvarig på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF).

Enligt NTF är människor dåliga på att använda reflexer i höstmörkret - trots att det varje år uppmärksammas som något viktigt.

Glöms bort hemma

– Jag gissar att det handlar om rent slarv och att den ligger nog kvar i hallen. Man har bara glömt den, säger hon.

En person som glömmer reflexen hemma syns först när en bil med halvljus är så nära som 20-30 meter. Den som bär en reflex syns redan på 125 meters håll.

– De där hundra meterna gör väldigt stor skillnad och risken blir mycket mindre att en allvarlig olycka inträffar.

Men det är inte bara att sätta på sig reflexen och vara nöjd.

– Den ska sitta på rätt plats, inte vara gammal och repig, samt ha rätt storlek. Säkrast är västar och reflexer som du sätter på fot- och handleder, och sämst är små reflexer som sätts på delar av kroppen som inte är särskilt synliga, säger Katarina Bokström.

Syns bättre i mörkret

Däremot är det svårt att veta hur mycket säkrare det skulle bli om alla använde reflexer, enligt NTF.

– Vi vet inte exakt hur många som använder reflexer i dag. Det är inte något som vi mäter i Sverige. Däremot så vet vi att det gör en skillnad i om man syns eller inte. Den skillnaden märker nog alla som kör bil.

TT: Hur vet jag att det är dags att köpa en ny reflex?

– Du kan enkelt kolla med en ficklampa i ett mörkt rum om reflexen bör bytas ut eller inte. Det borde man göra varje år, säger Katarina Bokström.

TT

Publisert: