Trots lagen fortsätter pass att försvinna

Publicerad:
Uppdaterad:

Samhälle. En lagändring skulle sätta stopp för missbruket av pass.

Två år senare försvinner ungefär lika många som innan lagen trädde i kraft.

– De används främst i kriminella sammanhang, säger Monica Andersson, verksamhetsansvarig för resehandlingar vid polisen.

Under 2015 utfärdades lagändringar för att minska tillgången till svenska pass som kan missbrukas. Ändringarna innebär att gamla pass spärras, och att svenska medborgare högst beviljas tre vanliga pass under en femårsperiod. Tidigare fanns ingen sådan begränsning.

Dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) motiverade lagändringarna med att "ändringarna kommer att minska antalet svenska pass som kan utnyttjas för brottsliga handlingar. Det är alltför många svenska pass som försvinner trots att giltighetstiden inte har gått ut".

Nya siffror

Men nya siffror från polisen visar att minskningen varit knapp. År 2017 försvann 62 773 svenska pass, vilket bara är 855 färre jämfört med föregående år. Monica Andersson tror att den fortsatt höga siffran främst beror på att många fortfarande använder passet som id-handling.

– Trots att det skrivs så mycket om id-kapningar finns det fortfarande en oaktsamhet, man använder passet som legitimation på krogen och så. Eftersom passet är för stort för att få plats i plånboken läggs det i bakfickan istället. Det är så de flesta pass försvinner.

– Polisen måste ge ut mer information. Vi planerar en kampanj som ska informera om att passet är en värdehandling och därmed uppmana till större försiktighet.

TT: Vilka blir konsekvenserna när så många pass försvinner?

– Det beror på i vems händer de hamnar. Det vi vet är att stulna pass främst används till id-kapningar och bedrägerier. Kriminella sammanhang helt enkelt.

Passen missbrukas

Monica Andersson gör även bedömningen att många stulna pass används vid människohandel. Människohandeln ökar runt om i världen och svenska pass är gångbara i många länder även utan beviljade visum.

– Det är viktigt att man är medveten om den kopplingen. Svenska pass är eftertraktade eftersom de är så lätta att resa med i hela världen.

Gränspolischef Patrik Engström säger att de försvunna passen även missbrukas av människor som försöker att ta sig till Sverige.

– Passen används inte för att komma in i Sverige. Däremot märker vi som arbetar vid gränskontrollerna att många pass används för att komma ombord på flyg som ska till Sverige. När passagerarna anländer har de sedan inga egna id-handlingar och söker asyl i stället.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Missbruk