Åtalas för kontokortsstölder mot äldre

INRIKES

Brott. Två män åtalas vid Göteborgs tingsrätt för att i 44 fall tagit kontokorten av företrädelsevis äldre personer och sedan plockat ut sammanlagt närmare 700 000 kronor i kontanter och varor.

– Det är det mest omfattande ärendet jag sett i den här typen av brottslighet, säger målsägarbiträdet, advokat Björn Breitfeld, till TT.

De två männen, 27 och 36 år gamla, har enligt åtalet letat upp sina offer på köpcenter och mataffärer över stora delar av Syd- och Mellansverige.

– Flera av de som utsatts är över 80 år och praktiskt taget alla är kvinnor. Men det är ganska typiskt för den här typen av brott att ge sig på de som är försvarslösa och inte så snabba i rörelserna, säger Björn Breitfeld.

Det normala förfaringssättet är, enligt Björn Breitfeld, att gärningsmännen iakttar kunderna i butiken och letar efter personer som inte alltid är försiktiga när de ska knappa in sin kod för att betala.

– Sedan följer de efter personen, ställer några frågor och lägger samtidigt beslag på plånboken där kortet finns.

En av de drabbade kvinnorna blev först av med 17 000 kronor efter uttag ur en bankomat och sedan har man handlat på flera butiker för sammanlagt över 40 000 kronor.

27-åringen har erkänt grovt egenmäktigt förfarande och grovt bedrägeri. Den äldre mannen har också erkänt större delen av det han anklagas för.

TT