Kritiserad organisation granskas på nytt

INRIKES

Samhälle. Sveriges förenade muslimer (SFM) har vid upprepade tillfällen kritiserats för kopplingar till extremism och terroriststöd. Nu ska organisationen - som har fått betydande summor i statliga bidrag - granskas på nytt.

SFM har till den 6 april på sig att svara på ett föreläggande från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

Bland annat har Uppdrag granskning i SVT uppmärksammat att SFM bjudit in föreläsare som stödjer terrorrörelserna IS och al-Qaida. Nyligen granskade också den liberala tankesmedjan Timbros webbtidning Smedjan organisationen, där flera kopplingar till extremism och antisemitism lyftes fram.

"Kommer till helvetet"

Aftonbladet rapporterade tidigare i veckan om att imamen och den tidigare SFM-talespersonen Muadh Zamzam varit en återkommande föreläsare. I en föreläsning som ligger ute på Youtube pratar Zamzam om "kvinnan i islam".

– En sa till mig, varför ska en tjej när hon är 12-13 år gammal höra att om hon täcker sig kommer hon till paradiset, om hon inte täcker sig kommer hon till helvetet? Jag sa, för att det är så här det funkar. Ska vi ljuga för henne? säger han i videon enligt Aftonbladet.

Han jämför också kvinnor med choklad: De som är insvepta i papper ska man ta, men de som ligger utan förpackning tar flugorna, resonerar Zamzam.

– Inte vem som helst ska titta på våra kvinnor. Jag blir arg om jag ser att någon tittar på min fru. Jag vill inte att någon ska titta på min fru, på min mamma, min syster. Det är så muslimer ska vara, säger han enligt tidningen.

Hård kritik

När MUCF förra året gav ett nytt bidrag på en halv miljon kronor till Sveriges förenade muslimer fick beslutet hård kritik, bland annat från terroristexperten Magnus Ranstorp.

Han kallade myndighetens resonemang för "helt vansinnigt".

– Det här är en perfekt illustration till vad problemet är. Extremister som är skickliga på att skriva snygga stadgar och ansökningar tillåts åka slalom genom det svenska bidragssystemet, sade Magnus Ranstorp till TT i juni förra året.

MUCF skriver i pressmeddelandet att myndigheten under förra året påbörjade en översyn av bidragshanteringen. Enligt en skärpt tolkning av förordningarna ska organisationer som söker bidrag "aktivt arbeta för att stärka demokratin och tydligt arbeta mot intolerans och diskriminering".

Finns det tvivel kring detta ska ansökan avslås, konstaterar MUCF.

Sveriges förenade muslimer har avfärdat kritiken mot organisationen som missvisande, falska anklagelser och ryktesspridning.

TT