KD redo straffa sexköp utomlands

INRIKES

Politik. Övriga allianspartier säger nej. Men nu öppnar KD för att stödja regeringens och Vänsterpartiets förslag att kriminalisera sexköp utomlands, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Statsminister Stefan Löfven sade redan i sin regeringsförklaring efter valet att köp av sexuella tjänster utomlands ska kriminaliseras. Men regeringens egen utredare har avrått från lagändringen och stödet i riksdagen har varit för svagt för att förslaget ska kunna gå igenom. Nu öppnar Kristdemokraterna (KD) för att gå emot de andra allianspartierna och rösta ja till förslaget.

– Jag tror att en kriminalisering av sexköp utomlands skulle kunna vara ett sätt att motarbeta sexköp, i väntan på att andra länder tar efter Sverige och inför den sexköpslag som vi har, säger Andreas Carlson, Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson till radion.

KD:s riksting har röstat ja för att sexköplagen ska gälla för svenskar - även när de är utomlands. Men partiets riksdagsgrupp inväntar den färdiga propositionen innan de slutgiltigt tar ställning.

Anledningen till att övriga partier säger nej till kriminalisering av sexköp utomlands är att många andra länder inte straffar sexköp av vuxna.

– Om vi börjar straffa svenskar i Sverige, för något de har gjort i ett land där det är tillåtet, då bryter vi den här internationella praxisen. Då är ju risken stor att andra börjar straffa folk för det de gör i Sverige, men som är helt lagligt här, säger moderaternas Beatrice Ask, justitieutskottets ordförande till Ekot.

TT