23-åring anhållen för Landskronamord

Publicerad:
Uppdaterad:

Landskrona. En 23-årig man har delgivits misstanke om mord efter dödsmisshandeln av den 78-åriga kvinnan i Landskrona. Förhör med den misstänkte inleddes på eftermiddagen och därefter anhölls han för mord och grov misshandel. Misshandeln gäller kvinnans 71-årige make.

23-åringen hämtades till förhör tidigare i dag. Dessförinnan har flera män förhörts.

Tommy Lindén, kriminalkomissarie på Helsingborgspolisen, säger att alla är släkt och vänner till varandra.

Att 23-åringen delgivits misstanke om brott är vittnens förtjänst.

– Vi lyckades med vår vädjan att få folk att ställa upp och berätta, säger Tommy Lindén.

Dådet fick från början rubriken grov misshandel och senare även grovt vållande till annans död sedan kvinnan avlidit. Därefter har polisen rubricerat brottet som mord. Men det kan ändras igen, säger Lindén.

Han beskrev tidigare i dag utredningsläget som besvärligt.

– Det måste vara någon i Landskrona som träder fram och berättar vad man vet. Allt är kopplat till att någon berättar sanningen. Vi vet att det är någon som ljugit, säger han till TT.

Polisen beslagtog i går en bil som en patrull hittat i Landskrona.

– Det kan vara den bil som gärningsmannen använde. Men det vet vi inte säkert, det kan också ha varit en annan bil, säger Tommy Lindén.

Polisen förhörde bilens ägare i går men han är inte delgiven någon misstanke om brott. Enligt Lindén är mannen i 30-årsåldern. Vad han sagt vill polisen inte säga.

Bilen, en röd Mazda 323, står nu i polisgaraget i Helsingborg. Tekniker ska gå igenom fordonet, vilket Lindén bedömer kan ta "ett par, tre dagar".

En 36-åring och en 27-åring förhördes i torsdags om dådet. Båda är från trakten och förhöret var upplysningsvis. De är inte misstänkta för något brott, säger Lindén.

Han vill inte gå in på vad männen sagt. Men båda tros ha varit på parkeringsplatsen i måndags när kvinnan misshandlades.

36-åringen förhördes även i onsdags och ska ha bidragit med värdefulla upplysningar till polisens utredare.

Åklagaren Göran Olsson i Helsingborg har enligt polisen blivit informerad i fallet.

Skånepolisens mål är att klara upp brottet under påsken.

– Det blir nattmangling här för oss. Vi har tagit in ännu mer personal över helgen och satsat för fullt för att lösa detta, säger Tommy Lindén.

Den 78-åriga kvinnan slogs ner i ett bråk på en parkering utanför ett köpcentrum i Landskrona i måndags, och fick svåra inre skallblödningar när hon föll i marken. Hon avled på sjukhus i onsdags utan att ha återfått medvetandet.

Kvinnan slogs ned sedan hon och hennes 71-årige man hamnat i en ordväxling med en okänd man efter att ha tutat på honom för att han skulle flytta sin bil.

71-åringen fick lindriga skador vid överfallet men har ännu inte kunnat höras av polisen fullt ut på grund av chock.

Händelsen har upprört Landskronaborna djupt. Fyra företagare i staden har utfäst en belöning på 40 000 kronor till den som lämnar tips så att gärningsmannen grips. På måndag planeras en manifestation i Landskrona mot våld.

TT

Publicerad: