Islam

SD-talesman jämför islam med nazism

INRIKES

Stockholm. Det är fullt rimligt att jämföra islam med nazism.

Det anser Sverigedemokraternas Richard Jomshof, som i dag presenterades som partiets nye rättspolitiske talesman.

– Det är något jag står för, säger han till TT.

– Vi ska presentera att nytt lag i dag, efter det som har hänt den senaste veckan, sade partiledaren Jimmie Åkesson när han inledde pressträffen.

Richard Jomshof tar över som talesman i rättspolitiska frågor efter Kent Ekeroth, som tillsammans med partiets före detta ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist fick gå i svallvågorna av den uppmärksammade filmen från ett bråk i Stockholm 2010.

Jomshof, 43 år och från Karlskrona, är ansvarig utgivare för partiets tidning SD-kuriren och som sådan ansvarig för beslutet att skicka ut tidningen Dispatch International till partiets medlemmar. I tidningens nätupplaga jämförs islam med nazism, något Jomshof tycker är fullt relevant.

– Även jag har jämfört islamismen med såväl nationalsocialismen som kommunismen. Det är något jag står för också. Jag tycker att det är fullt rimlig jämförelse, säger Jomshof till TT.

Även partiledaren Jimmie Åkesson tycker att det kan vara relevant att jämföra islam med nazism.

– Det beror på vilket sätt den jämförelsen görs. Vi ser nu i till exempel i Gaza och andra konflikter där extrema islamister är inblandade, att man använder ibland samma symboler som nazisterna gjorde. Den jämförelsen kan ju i vissa fall vara relevant.

I övrigt hänvisar han till att han inte läst tidningen.

– Det finns säkert anledning att ifrågasätta saker som står i alla möjliga tidningar, det betyder ju inte att det fria ordet inte är något värt, eller att en tidning inte har ett värde ändå, säger Åkesson.

Richard Jomshof försvarar partiets förslag att sänka åldern för straffbarhet till 13 år.

– Vi måste diskutera om dagens nivå är rimlig eller om vi ska sänka den. Väldigt unga personer kan i dag begå grova brott och komma undan med det. Det är absolut fel att bara lämna över det till de sociala myndigheterna, säger Jomshof.

Richard Jomshof sitter i partistyrelsen och verkställande utskottet och brukar beskrivas som en av de fyra i partiet som har mest inflytande och makt, tillsammans med Jimmie Åkesson, Björn Söder och Mattias Karlsson.

Han är lärare och har fram tills nu suttit i utbildningsutskottet.

Den nye ekonomisk-politiske talespersonen Sven-Olof Sällström är 44 år och från Östersund. Han har en bakgrund som officer och Ica-handlare.

– Jag har en annan bakgrund än de flesta i riksdagen. Jag har betalat skatt av eget arbete sedan jag var 15 år. Jag brinner för företagarnas villkor och vill dra in de frågorna i den ekonomisk-politiska debatten, hur man kan förbättra förutsättningarna för företag att växa, sade han.

Sällström har fram till nu suttit i arbetsmarknadsutskottet.

Bakgrund: Islamfientlig tidning

Dispatch International är grundad av Ingrid Carlqvist, som också är chefredaktör. Hon är ordförande i svenska Tryckfrihetssällskapet, en organisation som nyligen bjöd in den holländska högerextrema politikern Geert Wilders till Malmö.

Carlqvist själv beskriver tidningen som "islamkritisk". Samtidigt liknar Dispatch International islam med nazism. I en artikel jämförs det "post-demokratiska " Sverige med "andra totalitära stater". Statsminister Fredrik Reinfeldt påstås använda "massinvandringen" som ett "redskap i en politisk maktkamp, som ska säkra den härskande elitens eviga kontroll".

Manifestationerna i Sverige till minne av offren för nazistpogromen kristallnatten i Tyskland 1938 beskriver tidningen som "en tummelplats för bögar, lesbiska, muslimer och vänsteraktivister".

Efter regeringens och Miljöpartiets överenskommelse om sjukvård för papperslösa varnade tidningen för att "Sverige kan bli en hiv-magnet".

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes

/

Islam

ÄMNEN I ARTIKELN

Islam

Nazism

Jimmie Åkesson