Adaktusson blir KD-politiker

Stockholm. Frilansjournalisten Lars Adaktusson söker medlemskap i Kristdemokraterna. Han tackar samtidigt ja till att kandidera i nästa års EU-parlamentsval, vilket KD:s partiledare Göran Hägglund välkomnar.

Adaktusson anser att kristdemokratin är unik som politisk rörelse, bland annat för dess starka ställning i Europa och världen.

Den pinfärske KD-medlemmen vill vara en "gränsvakt" i EU-politiken och slå larm när överstatligheten blir för stor. Han röstade ja till euron i folkomröstningen, men håller i dag med partiledare Hägglund om att det inte är realistiskt för Sverige att gå med i eurosamarbetet på lång tid.

Än så länge vet han inte vilken fråga han helst vill driva, men han har störst intresse för bistånd, demokrati, handel och företagande.

Han tror inte heller att det är en nackdel för honom att han kommer utan politisk erfarenhet och rutin till Bryssel och Strasbourg, om han blir vald.

– Jag tror att det går att lära sig och jag tror att det ibland kan vara en fördel att komma utifrån med friska ögon, säger Adaktusson.

Under partiledarstriden i KD uttalade sig Adaktusson för KD-ledaren Göran Hägglunds utmanare Mats Odell.

– Jag hade fel, det visar omröstningen, säger han nu och levererar en lovsång till Göran Hägglunds ledarskap.

Nomineringsprocessen i KD pågår som bäst och listorna inför EU-valet kommer att spikas den 28 oktober i år. Vem Hägglund vill se som partiets toppkandidat råder det dock inga tvivel om.

– Jag tror att Lars har väldigt goda förutsättningar att vinna ett brett stöd inom partiet och goda möjligheter att skapa engagemang och intresse för Kristdemokraterna långt utanför den krets av personer som röstade på oss, till exempel 2009, säger Hägglund på en pressträff tillsammans med Lars Adaktusson.

Lennart Sacrédeus, som häromdagen meddelade att han kandiderar till EU-parlamentsvalet 2014, har bara positiva saker att säga om att han nu får konkurrens av Adaktusson.

– Jag har bara lovord, jag blir bara glad. Lars Adaktusson är en tydligt värdebaserad människa som kan tillföra mycket, säger Sacrédeus.

– Med en sådan rekrytering tycker jag att partiet till och med kan sikta på två mandat.

EU-valet är svårare för medborgarna att orientera sig i och det är svårare för partierna att visa vad som skiljer dem åt och få uppmärksamhet, anser Hägglund. Därför tror han att kandidaterna blir särskilt viktiga.

– Lars har varit hemma i miljontals människors vardagsrum kväll efter kväll efter kväll, säger Hägglund.

TT