Högt tonläge mellan S- och M-ledarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Hårda ord utväxlades i mötet mellan statsministerkandidaterna

S-ledaren Stefan Löfven gick till hårt angrepp om skolan och jobben men blev pressad om energipolitiken.

Sveriges Radios duelle mellan statsministerkandidaterna Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) i Kulturhuset i Stockholm i styrdes snabbt in på regeringsfrågan.

Reinfeldt har längre pressat Löfven om vem han vill bilda regeringen med om han vinner valet. Liksom tidigare säger s-ledaren nu att Miljöpartiet är en "naturlig samarbetspartner".

– Därutöver sträcker vi ut handen över blockgränsen, säger Löfven.

Löfven pressades också om kärnkraftens vara eller icke vara. I en debatt i veckan kunde han inte ge ett rakt svar.

– Om jag får prata klart, försöker Löfven men blir konstant avbruten av Reinfeldt som försöker nagla fast S-ledaren som velare om kärnkraften.

Löfven pressas på om han vill stänga två kärnkraftsreaktorer. Han undrar varför programledarna frågar om just två, och får till svar att det är vad Miljöpartiet och Vänsterpartiet har föreslagit.

– Har du precis vaknat, undrar Reinfeldt.

Löfven tycker det är dåligt av en statsminister att "käbbla" om kärnkraften och vill ha en blocköverskridande energiöverenskommelse.

– Hur gör man upp med en man som inte vet vad han tycker, undrar Reinfeldt.

Partiledarna gick också i närkamp om sakpolitiken kring skolan och de dystra resultatet för Sverige i den så kallade Pisa-mätningen.

– Ni satsar alldeles för lite på skolan som vanligt. Vi satsar dubbelt så mycket, säger Löfven.

Han kritiserar också Alliansens förslag om betyg i årskurs fyra och ordningsbetyg för att inte ha stöd i forskningen

Reinfeldt räknar upp Alliansens förslag om läxhjälp, sommarskola, satsningar på utsatta skolor och på fler karriärtjänster för lärare.

– I grunden är vi faktiskt ganska överens numera, säger Reinfeldt..

Löfven gick även till attack mot Reinfeldt om jobben. Reinfeldt beskylldes för att ha dragit ned på utbildningsmöjligheter för de arbetslösa.

– Arbetslösheten är ett av era stora misslyckanden, säger Löfven.

Reinfeldt kritiserade i gengäld S-förslaget om traineejobb för unga i vård och omsorg.

– Ni finansierar ett åtgärdsprogram som testats förr, säger statsministern.

S-ledaren lyfte även kritiken mot allmänna visstidsanställningar. S vill att man bara ska få vara visstidsanställd i sammanlagt två år under en femårsperiod hos samma arbetsgivare. Därefter ska man ha rätt att bli fast anställd.

Reinfeldt invände mot frågan med att ordet "stapla" innehåller en viss värdering. Han pressades också om varför han inte vill höja taket till A-kassan.

– Jag tror att det, tillsammans med det faktum att Socialdemokraterna vill höja ersättningar i sjukförsäkringen och ta bort den bortre gränsen, kommer att föra oss tillbaka därifrån vi kom.

Det var, enligt Reinfeldt, ett land där drivkrafterna för att söka jobb var svagare och där många arbetslösa gömdes undan i förtidspensionering.

Statliga Vattenfalls köp av holländska kolkraftsbolaget Nuon blev brännande i debatten.

Reinfeldt frågade Löfven om han hade varit villig att medverka till att Vattenfalls europeiska del säljs. Löfven sade då åt Reinfeldt att han inte skulle vara kaxig, med tanke på Nuon-köpet.

Affären har lett till brakförluster för Vattenfall och i den efterföljande KU-granskningen om regeringens ansvar har Reinfeldt bestämt hävdat att han saknade kännedom om affären.

– Kom inte och säg att en regering inte är medveten om ett köp på 97 miljarder kronor, säger Löfven.

TT

Publicerad: