Inrikes

Öppning för bostäder på flygplatser

INRIKES

Stockholm. En särskild förhandlare ska hjälpa kommuner som vill bygga bostäder på citynära flygplatser.

Det är ännu en pusselbit i förhandlingarna mellan S och MP.

– Det är viktigt att vi underlättar för de kommuner där man har intressant citynära mark som i dag binds upp av flygplatser och där man från kommunalt håll aviserat att man kan vara intresserad av att börja bostadsplanera i stället. Det är en väldigt viktig nyckel till hur städerna får möjlighet till bättre markutnyttjande, säger miljöminister Åsa Romson (MP).

I valrörelsen har Miljöpartiet i Stockholm drivit frågan om ett helt nytt bostadsområde på Bromma flygplats. I planen ingår att bygga 50 000 bostäder och 30 000 nya arbetsplatser på området. Men det är inte bara Bromma som skulle kunna omvandlas till bostäder. Romson nämner även flygplatser i Linköping, Uppsala och Jönköping.

Men där är regeringspartierna S och MP inte ännu. Det man är överens om så här långt är att tillsätta en förhandlare som ska vara en länk mellan byggvilliga kommuner och berörda offentliga myndigheter.

Romson vill inte ange några tidsperspektiv. Bostäder på flygplatser blir en uppgift för den nye bostads- och stadsutvecklingsministern Mehmet Kaplan (MP) att jobba vidare med.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes