Inrikes

Spelet om försvarets pengar inlett

INRIKES

Försvar. Att försvaret ska ha extra anslag 2016-2019 verkar givet. Nu har spelet inletts om pengapåsens storlek.

Finansdepartementets öppningsbud är en åttondel av det behov som försvaret ser.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill ännu inte avslöja sitt krav i kronor och ören.

Men hon upprepade i intervjuer under tisdagen att Moderaterna absolut vill se höjda anslag till försvaret.

– Från moderat håll ser vi i det nya oroliga säkerhetspolitiska läget det som nödvändigt att stärka försvaret, inte minst så att vi kan vara närvarande till sjöss och i luften, sade hon efter ett möte med utrikesnämnden.

Enligt henne krävs stärkta resurser i form av mer flygtimmar och sjötimmar, inte minst i Östersjöområdet. Men hur stor prislappen får bli, ja, det vill hon återkomma till.

Nytt säkerhetsläge

Försvarsmakten bedömer att 16 miljarder kronor extra är ett lämpligt belopp för de fyra åren. Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet är finansdepartementet berett att sträcka sig till två miljarder.

– Självklart är det så att vi har ett nytt säkerhetspolitiskt läge under senare tid jämfört med när vi har tagit tidigare försvarspolitiska beslut, och det var också något vi uppmärksammade i försvarsberedningen där man också tog höjd för att det kunde bli ett ytterligare försämrat försvarspolitiskt läge, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Vill inte kommentera

– Det är ju mot den bakgrunden som diskussionerna nu förs. Självklart bereds frågan i regeringskansliet, men också med de andra partierna som var med i försvarsberedningen. De diskussionerna pågår för tillfället, summerar Andersson.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill inte nämna några summor.

– Den processen är långt ifrån avslutad. Vi har ett internt beredningsarbete i regeringskansliet och jag tänker inte kommentera nivåer innan vi är klara med det arbetet, säger han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes