Terrormisstänkt svensk har häktats

Publicerad:
Uppdaterad:

Brott. De fyra män i Bosnien-Hercegovina, som misstänks ha förberett ett terrordåd i Skandinavien, har nu häktats i huvudstaden Sarajevo. De fyra, däribland en svensk medborgare i 50-årsåldern, ska hållas inlåsta i en månad medan det misstänkta brottet utreds.

– Domstolen beslutade att de ska förbli i häkte i 30 dagar. Vid slutet av den perioden kan man besluta om förlängning, säger Boris Grubesic, presstalesman på den bosniska åklagarmyndigheten, till TT.

De fyra männen greps på två olika ställen i fredags då några av dem var på väg att lämna landet. En sprängladdning påträffades i en bil som skulle passera en av gränsstationerna.

"Kända kriminella"

Enligt bosnisk polis var tillslagen ett resultat av en gemensam operation med svenska och nederländska myndigheter, benämnd "Benelux".

Hos svensk polis är samtliga fyra kända kriminella. Svensken är aktuell i en brottsutredning som leds av åklagarna Linda Rasmussen och Torbjörn Sjöberg i Malmö. De och Malmöpolisen tror att de gripna planerade att använda sprängladdningen i gängkriget mellan kriminella i Malmö, inte alls i någon terrorhandling.

Det har också förekommit uppgifter om att svensken har kopplingar till sprängattentatet mot Rättscentrum i Malmö den 1 december i fjol och sprängdåden mot fastighetsbolaget Victoria Park senare samma månad. Men det avvisar chefsåklagare Ola Sjöstrand i Malmö som rena spekulationer.

Fall för Bosnien?

– Jag kan på grund av förundersökningssekretess inte avslöja något om den pågående utredningen. Men den har absolut ingen koppling till sprängningarna, säger han.

Åklagarna ska senare denna vecka besluta om svensken ska begäras utlämnad eller om man ska söka så kallad rättshjälp så att svenska utredare får möjlighet att höra de misstänkta i Sarajevo.

Ola Sjöstrand:

– Men det kan ju också visa sig vara ett fall där både brottsutredning och rättsskipning bäst sköts på plats i Bosnien.

TT

Publicerad: