Inrikes

SVT-reporter hjälpte syrisk flykting

INRIKES

Stockholm. Under inspelningen av en dokumentärserie hjälpte SVT:s reporter Fredrik Önnevall en 15-årig syrisk pojke att fly från Grekland till Sverige.

– Det var ingen annan som kunde hjälpa honom, säger Önnevall.

SVT-teamet fick veta att pojkens enda andra alternativ för att lämna Grekland var att hoppa ner på en rullande lastbil. Pojken vädjade om att få följa med teamet.

– Det var ingen annan som kunde hjälpa honom och då slutade det vara ett journalistiskt beslut. Då blev det till vad jag var beredd att göra för ett barn, säger Önnevall.

Tillsammans med teamet reste pojken, som själv skaffat falska id-handlingar, med tåg genom Europa för att i Sverige förenas med släktingar. SVT stod inte för kostnaden.

Riskerar fängelse

Människosmuggling är ett brott och någon som uppsåtligen hjälper en utlänning att olovligen komma in i Sverige riskerar fängelse i högst två år.

Önnevall vet inte om någon polisanmälan gjorts mot honom, eller om det blir rättsliga efterspel.

– Det har jag ingen aning om. Jag har uppfattningen att det inte är en fråga om ett brott, utan i det här fallet ett medmänskligt agerande.

Robert Olsson, programdirektör, kallar beslutet modigt och säger till SVT att det inte alls är givet att agerandet är olagligt:

– Men jag är ingen jurist. Jag tycker att den här serien i sig står långt över den rättsliga frågan. Åtminstone tills den är prövad. Serien är en enastående public service-produktion.

Börjat skolan

På frågan om en journalist bör lägga sig i på det sättet svarar Olsson:

– Jag är själv väldigt präglad av den klassiska journalistrollen där man betraktar och iakttar, och därför blev jag förvånad. Men det handlar inte om någon regeländring. Jag tror fortfarande på en klassisk journalistroll, men det vore för enkelt att bortskriva alla andra möjliga sätt att agera.

Pojken har fått uppehållstillstånd och börjat skolan i Sverige.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes