Malmö kraftsamlar mot extremism

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Samhälle. Nya riktlinjer och samordning mellan kommun, civilsamhälle och polisen ska hjälpa Malmö att bekämpa den våldsbejakande extremismen.

Arbetet med de nya riktlinjerna kommer att ledas av ett team på runt tio personer från bland annat skolan, socialen, stadskontoret och polisen.

– Vi vill skapa en tydlighet kring vad staden gör mot våldbejakande extremism. Både för vår egen organisation, men också mot offentligheten, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för trygghet och säkerhet.

Mycket av arbetet som presenterades i dag pågår redan. Men det finns också nyheter. En stödtelefon kommer att upprättas dit oroliga anhöriga kan höra av sig. Dessutom startas projektet Våra liv under 2016, ett samarbete mellan bland annat Islamakademin och ungdomshuset Flamman.

Samarbete viktigt

Enligt Rafi Farouq, som arbetat med ungdomar på väg in i utanförskap, kriminalitet och radikalisering i 15 år, fascineras många av IS påkostade propaganda.

– Många unga tycker IS videor är häftiga. De tittar på halshuggningar och sitter i grupper och diskuterar det här. Och många känner också att Sverige inte ställer upp för dem, säger Farouq, projektledare på Flamman, som är en del av projektet Våra liv.

Även om en video på nätet inte får alla ungdomar på fall tror han att just samarbetet mellan olika plattformar kommer få stor betydelse. Vägen från att snappa upp de ungdomar som hamnat snett till att avradikalisera dem blir enklare.

– De här individerna kan nu lättare gå från att leva i utanförskap och vara radikaliserade, till att i princip komma in i samhället, med arbete, bostad och en framtid, säger Farouq.

Malmö har kritiserats

Malmö har tillsammans med flera andra kommuner tidigare fått kritik för att de saknat en liknande samordning.

– Det är positivt att Malmö har påbörjat ett sådant här arbete, och sedan får nu detta bli ett levande dokument. Jag hoppas att de tagit till sig av våra synpunkter, säger Daniel Norlander som granskat ett utkast till riktlinjerna. Han är huvudsekreterare hos Mona Sahlin, Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism,

Bland annat får den nya stödtelefonen ett gott betyg.

– Internationell forskning visar att stödet till anhöriga är otroligt viktigt, säger Norlander.

Riktlinjerna kommer att klubbas i kommunfullmäktige under våren.

TT

Publicerad: